Srečno in zdravo - z začinjeno hrano

Srečno in zdravo - z začinjeno hrano

Mnogi ljudje imajo v hrani radi čili, drugi lahko shajajo tudi brez njega. Ne glede na to, kako se osebno počutite, je čili vsekakor zdrav in vas tudi osrečuje.

Zakaj so čiliji pekoči?

Skrivnost, zakaj se čiliji okusijo pekoče, je bilo mogoče razrešiti šele leta 1997. Tam so znanstveniki v možganih odkrili receptorje za kapsaicin. Ker čili vsebuje veliko kapsaicina, prav ta snov sproži občutek ostrine pri uživanju čilijev. Isti receptorji so aktivni tudi pri vročih temperaturah.

Če nekdo zdaj poje jed s čilijem, v možgane prispe signal, da si ta oseba trenutno peče jezik. Zato ni čudno, da vam postane pekoče.

Kako pekoč je čili?

Ostrina čilija se meri v tako imenovanih enotah "scoville". Najvišja raven je 16 milijonov skovil, kar bi bil čisti kapsaicin. V naravi pa se takšni visoka ravni niti približno ne približamo. Najbolj vroče sorte čilija na svetu imajo okoli 100.000 skovil. Te vrste vključujejo npr karibski čili Scotch Bonnet ali mehiški habaneros. Običajna jed s čilijem doseže največ 30.000 skovil, ampak je nato že zelo začinjena.

Čili je dober zate

Čiliji in iz njih pridobljena začimba kajenski poper niso le poživljajoči zaradi svoje pikantnosti, ampak so koristni tudi za telo. Spodbujajo apetit, pa ne le to, spodbuja se tudi cirkulacija in povečan pretok krvi. Poleg tega naj bi čili pomagal proti prebavi in napenjanju ter bolečinam v mišicah in napetosti, poleg tega pa ima tudi antibakterijske lastnosti.

Poleg tega so stroki zelo živih barv - od rdeče do oranžne do rumene - vsebujejo vitamine A, B1, B2, B3, C in E ter minerale železo in kalcij. Vsebnost vitamina C v nekaterih vrstah čilija je celo dvakrat večja kot v limonah. Kapsaicin ščiti tudi želodčno sluznico in naj bi pozitivno vplival na raven lipidov v krvi.

Zakaj vas začinjena hrana osrečuje

Začinjena hrana vas osrečuje, ker je nekaj podobnega naravnemu, popolnoma neškodljivemu, celo zdravemu zdravilu. Razlaga za to je preprosta: marsikdo ostrino pogosto enači z bolečino. To ni le subjektivno zaznavanje v možganih, ampak zdi se, kot da človeško telo dejansko ne more razlikovati med ostrino in bolečino. Torej je odziv telesa na ostrino enak kot na bolečino - sproščajo se endorfini, da bolečina popusti. Ti endorfini ne samo blažijo bolečine, temveč sprožajo tudi občutek sreče. Za ta pojav obstaja celo lastno ime, saj se redno pojavlja pri uživanju čilijev: Pepper-High-Effekt.

Kaj pa, če čilija ne prenesem?

Kot smo že omenili, se veliko ljudi bori z začinjeno hrano. Tu ni treba obupati. Če imate le solzne oči in pekočo sluznico ter prekomerno znojenje začinjene hrane, lahko nekaj storite. Telo se navadi na vse in s tem tudi na ostrino čilija - pod pogojem rednega treninga. Bolj pogosto kot kdo uživa čili, bolj se brbončice nanj navadijo. Sčasoma se toleranca ostrine poveča. Če želite to izboljšati, preprosto redno jejte začinjeno hrano. Tako ostro, da je povsem v redu ali celo malo čez mejo. Sčasoma se toleranca samodejno poveča.

Če med treningom ujamemo preveliko količino, bi morali uporabiti riž, mleko ali kumarično solato kot kratkoročno "metodo ugašanja ostrine". Voda vse samo poslabša.

Če zdaj komaj čakate in bi radi izkusili Pepper-High-Effect, boste tukaj našli našo široko ponudbo izdelkov iz čilija.