Pomen pravilnih hranil pri dojenčkih in malčkih

Pomen pravilnih hranil pri dojenčkih in malčkih

Uravnotežena prehrana spodbuja zdrav razvoj majhnih otrok - tej trditvi skoraj nihče ne oporeka. Toda kaj pravzaprav pomeni "zdrav razvoj"? Raziskovalci to razumejo predvsem kot pomembno medsebojno vplivanje dveh drugih dejavnikov: Sposobnost gibanja in obvladovanja stresa. Pametni prigrizki prevzamejo pomembno funkcijo oskrbe in so staršem v pomoč tudi v vsakdanjem hitrem življenju.

Vzajemno delovanje dejavnikov
Prehrana, telesna vadba in doživljanje stresa so med seboj v neposredni interakciji. Prehrana ima pomembno vlogo v pravem pomenu besede, saj zagotavlja osnovo: energijo. Pomembna je kakovost te energije! Prehrana nas oskrbuje s hranilnimi snovmi - bolj uravnoteženo kot je ravnovesje, bolje je. Malčki zelo hitro pokažejo, ali dobivajo, kar potrebujejo: ali so aktivni in odkrivajo svet na svoj način, ali se radi gibljejo, ali ostanejo mirni in zainteresirani, ko jim kaj ne uspe ali se zgodi nepričakovano, ali večino časa mirno spijo, ali so pogosteje veseli kot sitni? Ali pa se nepravilnosti pogosto ponavljajo, ker se otrok prehitro izčrpa, hitro umakne ali se ob najmanjšem odstopanju od običajnega odzove s strahom? Potem morate vsekakor natančneje preučiti otrokove prehranjevalne navade in kakovost hrane. Glede na študije iz več področij, vključno s pionirskimi raziskavami epigenetike, ne velja le za odrasle, da "ste to, kar jeste".

Optimalna oskrba s hranili za najboljši začetek
Telo potrebuje gorivo od jutra do večera: da bi vse celice delovale optimalno, da bi metabolizem deloval neprekinjeno in da bi se v njem nabralo dovolj zalog energije za opravljanje želenih nalog. Za majhne otroke to pomeni raziskovanje okolja, učenje spretnosti in telesno rast. Mikrohranila, kot so vitamini, minerali in elementi v sledovih, pa tudi beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati, tvorijo vitalno ABC, sestavljeno iz visokokakovostnih živil brez umetnih dodatkov.

Mešanice za peko in končni izdelki? Seveda!
Zajtrk vedno označuje začetek dneva. Zato mora biti hranljiv. Ker večina otrok rada poskuša nove stvari, je dobrodošla raznolikost možnosti. Na kaj morate biti pozorni? Mešanica beljakovin, dragocenih maščob, nekaj ogljikovih hidratov in veliko mikrohranil! Takšna mešanica lahko vsebuje jogurt, laneno olje, polnozrnate ovsene kosmiče in sezonsko sadje. Pametne kombinacije so tudi pripravljeni polnovredni muesliji brez dodanega sladkorja, pripravljeni s toplim mlekom in obogateni s svežim sadjem in oreščki. Za najmlajše jutranje gurmane je to seveda lahko žitna kaša s sadnim pirejem. Ekološka jagodna kaša znamke Bake Affair, na primer, ponuja osnovo za hitro pripravo. Spodnjeavstrijski proizvajalec Bake Affair posveča pozornost najboljšim sestavinam iz regionalne ekološke pridelave, v svojih recepturah ne uporablja umetnih dodatkov in razvija družinam prijazne, skrbno sestavljene mešanice za peko in končne izdelke. Odličen namig za zajtrk: bio čokoladna kaša – z veseljem jo zgrabijo tudi starši in starejši bratje in sestre. Nekateri otroci se raje lotijo kulinarike pozneje. Pametni prigrizki iz žitnih kosmičev, suhega sadja, oreščkov in semen so potem dobra izbira. Odlične prigrizke lahko hitro pričarate iz mešanic za peko ekoloških kokosovih ali jagodnih energijskih kroglic Bake Affair in otrokom celo zagotovite dragocena hranila, tudi, ko so zunaj. Teh slastnih prigrizkov so seveda veseli tudi šolski otroci.

Prigrizki: Popoldne že pomislite na nočni počitek
Če ves dan radovedno raziskujejo mamin predal, se učijo in igrajo, potrebujejo vmes nekaj energijsko bogatih prigrizkov! V zgodnjem popoldnevu mnogi otroci že želijo "napolniti trebušček". Odlični so na primer bio vaflji iz pinjenca, pečeni v kratkem času zahvaljujoč mešanici za peko znamke Bake Affair. Ali pa bi raje pripravili sadne ekološke borovničeve piškote, ki jih lahko vzamete s seboj? Če imajo otroci raje pikan prigrizek, lahko za pripravo hrustljavih palčk uporabite mešanico za bio pirine palčke, ki jih shranite v ljubeče oblikovan kozarec in jih imate hitro pri roki.

Želite odkriti več izdelkov iz družinam prijazne ponudbe znamke Bake Affair? Kliknite TUKAJ in poiščite svoje najljubše!