6 dejstev o kardamomu

6 dejstev o kardamomu

V vsakem gospodinjstvu je veliko različnih raznolikih začimb z vsega sveta, ki se uporabljajo za pripravo okusnih jedi. A ste se kdaj vprašali, kakšna je zgodovina teh začimb ali kakšen vpliv imajo na zdravje?

Tu je ena najbolj zanimivih začimb kardamom. Ne samo, da je ena najstarejših in najdražjih začimb na svetu, temveč ji pripisujejo tudi številne pozitivne učinke na zdravje.

Starodavna začimba

Kardamom se uporablja že več kot 4000 let, zaradi česar je ena najstarejših začimb na svetu. Prihaja iz različnih rastlin iz družine ingverjev in ima značilen pikanten in sladek okus.

Prva, tradicionalna uporaba sega v starodavni Egipt. Kardamom so tam uporabljali v ritualih. Kasneje so ga Grki in Rimljani uporabljali kot običajno začimbo. Uporabljali so ga v oljih in parfumih.

Ena najdražjih začimb na svetu

Kardamom je ena najdražjih začimb na svetu in je tretji na seznamu najdražjih začimb, takoj za žafranom in vanilijo.

Obstajata dve vrsti kardamoma

Kardamom je na voljo v dveh dobro znanih oblikah, vendar se obe precej razlikujeta. Obstajata črni kardamom (Amomum subulatum) in zeleni kardamom (Elettaria cardamomum).

Zeleni kardamom se pogosto imenuje pravi kardamom. Uporablja se v različnih indijskih jedeh, kot so biryani, kheer in curry. Črni kardamom pa se pogosto uporablja pri naturopatiji. V primerjavi z zelenim kardamomom ima manj arome in je bolj pekoč, zato ga redko uporabljamo za sladice.

Poreklo

Zeleni kardamom je verjetno prvotno prišel iz jugozahodne Indije, kjer je še danes območje, imenovano Cardamom. Črni kardamom pa prihaja iz vzhodne Himalaje in Kitajske. Danes se kardamom goji po vsem svetu, kjer koli dopušča podnebje. Kardamom je še danes ena najbolj priljubljenih začimb v indijski kuhinji.

Lastnosti

Kardamom je bogat z eteričnimi olji in ima močne antioksidativne in diuretične lastnosti. Deluje protibakterijsko in protivnetno.

Pripisujejo mu številne pozitivne učinke na zdravje. Zniževal naj bi krvni tlak in imel prebavne lastnosti, ker spodbuja presnovo. Deloval naj bi tudi na zniževanje holesterola, zaradi sestavin pa naj bi celo preprečeval raka in zmanjšal tveganje za sladkorno bolezen.

Pravilna uporaba

Ker kardamom vsebuje veliko eteričnih olj in ta naravno zelo hitro izhlapijo, ga je treba vedno kupiti kot celotno kapsulo. Semena, ki vsebujejo ves okus, je treba po potrebi zmleti ali razbiti. Tako dobite polno aromo.

Kliknite tukaj za našo ponudbo kardamoma.