2. del: 20 najbolj zdravih začimb na svetu

2. del: 20 najbolj zdravih začimb na svetu

Po predstavitvi 10 najbolj zdravih začimb na svetu v prvem delu nadaljujmo z našim seznamom:

11. Kajenski poper

Kajenski poper je pravzaprav vrsta čilija, ki daje čudovito pikantno noto različnim jedem. Običajno se uporablja v prahu, potem ko ga posušijo in zmeljejo. Njegov oster in pikanten okus je posledica kapsaicina, snovi, ki daje čiliju značilno pikantnost.

Kajenski poper se zaradi pikantnosti uporablja za najrazličnejše recepte, vendar to ni edina njegova značilnost. Poleg pikantnega okusa ima dolg seznam možnih koristi za zdravje.

Zdi se, da ima kajenski poper čistilni učinek na naše telo in čeprav je začinjen, bi pomagal želodcu in prebavi. Pravzaprav se zaradi prebavnih lastnosti pogosto uporablja v programih razstrupljanja.

12. Koren sladkega korena

Pri kuhanju lahko korenino sladkega korena damo jedi še posebej aromatičen pridih, vendar moramo paziti, da je ne uporabimo preveč, ker bi sicer lahko prikrila ostale okuse.

Koren sladkega korena ima okus, ki ga mnogi verjetno niso vajeni. Če pa se navadite na grenak in aromatičen okus, korenina sladkega korena prinaša več koristi. Največja med njimi je sposobnost pomiriti um in telo ter zmanjšati stres in tesnobo.

Nekatere študije trdijo, da lahko koren sladkega korena pomaga na različnih področjih, od zdravja srca in ožilja, do prebave in celo za lajšanje težav pri menopavzi.

Priljubljen način uporabe korena sladkega korena je priprava njegovega infuzije. Preprosto zavrite nekaj vode z nekaj korena sladkega korena in nato infuzijo pijte kot vsako skodelico čaja. Zelo hiter in učinkovit način, da se pomirite in izboljšate razpoloženje, ko se zdi, da nas stvari preplavijo.

V primeru povišanega krvnega tlaka se je pretiranemu uživanju sladkega korena treba izogibati.

13. Origano

Origana je veliko sort: nekatere imajo grenak okus, druge pa bolj okus po meti. Navadni origano je najpogosteje uporabljena sorta v Italiji in je verjetno tudi najbolj priljubljena. Pogosto se uporablja v omakah in prvih jedeh, neizogiben pa je tudi pri pici.

Origano se zlahka združi z velikim številom živil in je zato precej vsestranski. Vsebuje impresivno število vitaminov in več antioksidantov.

Origano vsebuje tudi minerale, vlaknine in celo omega-3 maščobne kisline, vendar ga je treba uživati čim bolj svežega.

Seveda se ne morete zanašati na origano kot edini vir oskrbe z antioksidanti, lahko pa ga varno dodate zelenjavi, ki je glavni vir vitaminov in mineralov, ter tako razširite paleto hranil, ki jih zaužijete.

14. Koriander

Svež koriander se pogosto uporablja v azijskih receptih, katerim daje resnično značilen okus. Od koriandra pa se ne uporabljajo samo sveži listi, ampak tudi semena in korenine.

Večina kuharjev uporablja koriander zaradi njegovega neverjetnega okusa in načina, kako izboljša tudi najpreprostejše jedi. Vendar to ne bi smel biti edini razlog, zakaj se uporablja, saj koriander skriva toliko drugih fantastičnih lastnosti.

Na primer, cilantro/koriander pomaga razstrupljati telo in ima tudi dober učinek pri lajšanju živčne napetosti. Zato bi morda, ko se počutite pod stresom, poskusili uporabiti koriander, preden se zatečete k drugim bolj drastičnim zdravilom.

15. Sivka

Sivka ima cvetlični okus, kar bi pričakovali, saj je cvet. Ima tudi rahlo sladko noto, vendar lahko ob pretirani uporabi postane grenak.

Poleg tega, da ima zelo dober vonj in lepo barvo, je treba to rastlino upoštevati tudi zaradi številnih zdravstvenih lastnosti. Morda že veste, da deluje pomirjujoče in se pogosto uporablja v aromaterapiji za sprostitev uma in izboljšanje razpoloženja. Sivka je bogata tudi s fitonutrienti.

Če se ne spomnite načina, kako sivko vključiti v kuhanje, jo lahko popijete tudi kot infuzijo.

16. Žajbelj

Žajbelj ima grenak in trpek okus in se pogosto uporablja za aromatiziranje mesa. Pri kuhanju ima značilen vonj, njegov okus pa lahko preseneti druge, zato ga ne uporabljajte v izobilju.

Žajbelj je zelo podoben rožmarinu, pravzaprav so del iste rastlinske družine. Pozitivni učinki teh dveh aromatičnih rastlin, predvsem zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, so si tudi zelo podobni.

Antioksidanti so med tistimi snovmi, ki so dobre za naše telo, ker na primer nevtralizirajo proste radikale. Žajbelj ima tudi protivnetne učinke in lahko pogosto olajša artritis ali druga vnetna stanja v telesu.

17. Ingver

Ingver je lahko zelo pikanten, če ga uporabljate neposredno. V kombinaciji z drugimi začimbami običajno doda grenkobo in pridih sladkosti ter hkrati svežino.

Ingver je z leti postal zelo priljubljen in ga danes najdemo v več receptih kot kdaj koli prej. To je pravzaprav dobra stvar, saj je ingver poln eteričnih olj, ki imajo lahko številne ugodne učinke na zdravje. Najbolj fascinantno od vsega je, da se zdi, da je ingver učinkovit pri preprečevanju raka. Ne glede na to, ali je to res ali ne, je ingver vseeno vredno dodati v svojo prehrano, saj ima tudi spodbudne učinke na prebavo in cirkulacijo ter ima antioksidativne in protivnetne lastnosti.

Kako se uporablja ingver? Lahko ga dodate juham in enolončnicam ali mesu in ribam... domišljiji lahko pustite prosto pot! Kadarkoli je mogoče, uporabite bio ingver, da kar najbolje izkoristite vse prednosti.

18. Cimet

Okus cimeta... mmmm! Nič podobnega ni in ni mogoče drugače opisati, kot reči, da ima okus po cimetu. Po drugi strani pa ga poznajo skoraj vsi, saj se pogosto uporablja v številnih pripravah, zlasti pri sladicah.

Poleg tega, da je cimet okusen in nedvoumen, ima tudi številne zdravstvene koristi.

Med najbolj znanimi lastnostmi so antiseptične in protivnetne lastnosti. Zdi se, da cimet pomaga vzdrževati dobro raven holesterola in pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi ter pospešiti presnovo.

Obstajata dve vrsti cimeta: bolj pogost je cassia cimet in redkejši in dražji cejlonski cimet. Ker cimet cassia vsebuje relativno veliko količino kumarina, snovi, ki ima lahko ob preveliki porabi škodljive učinke, je vedno najbolje izbrati cejlonski cimet. Ta sorta cimeta vsebuje tudi kumarin, vendar v tako majhni količini, da velja za neškodljivo.

19. Peteršilj

Peteršilj ima svež, trpek okus in čeprav se običajno uporablja kot začimba v jedeh, lahko pomaga tudi pri osvežitvi diha na koncu obroka. Običajno se pogosto uporablja v kulinariki, ker njegov okus ni vsiljiv in se pri drugih sestavinah umakne.

Peteršilj je dober vir antioksidantov. Vsebuje impresivno količino vitamina K in vitamina C. Zlasti vitamin C krepi vaš imunski sistem in lajša bolečine zaradi vnetnih stanj. Ko želite napolniti vitamin C, je pomembno, da se ne zanašate samo na eno hrano. Raje za dosego cilja jejte kombinacijo živil.

Peteršilj lahko pomaga tudi pri zdravju srca, saj ima vitamine B, ki so dobri za srčno-žilni sistem.

20. Komarček

Komarček marsikoga spominja na okus sladkega korena, vendar ima v primerjavi s tem mehkobo v okusu, zaradi česar je odličen dodatek k različnim jedem.

Komarček je aromatično zelišče, ki ga je vredno poznati. To je zato, ker vsebuje kombinacijo zelo koristnih hranil in ima antioksidativne učinke. Te snovi ščitijo telo pred poškodbami prostih radikalov. Poleg tega komarček vsebuje tudi vitamin C, ki je, kot smo že povedali, dragocen pripomoček za imunski sistem.