Čudovite božične začimbe

Čudovite božične začimbe

Kaj bi bil božič brez tipičnih dobrot - od medenjaka do kuhanega vina do okusnih piškotov - in kaj bi bile te dobrote brez pravih začimb?

Značilne božične začimbe so na voljo v številnih božičnih jedeh in imajo eno skupno stvar: s svojim zapeljivim vonjem in neprimerljivim okusom nas pripeljejo do božiča. Poleg tega so zelo zdrave.

Poglejmo si najpomembnejše božične začimbe:

Janež v prahu mlet ali kot cela semena. Imenuje se tudi sladka kumina in raste na Mediteranu. Kot začimba za božič se najde v medenjakih, medeni torti, janeževih piškotih. Janež zagotavlja, da ti užitki postanejo bolj prebavljivi, saj pomirja želodec in črevesje. Janeževo olje, prav tako pomirja zgornji dihalni trakt.

Klinčke najdemo v sezoni adventa, zlasti v kuhanem vinu, punču in medu. Sušeni cvetni brsti okrepijo želodec, lajšajo napenjanje in pomagajo pri driski. Če imate zobobol, lahko žvečite cel strok, namesto da uporabite zdravilo proti bolečinam. Olje nageljnovih žbic, ki vsebujejo, ima anestetičen učinek.

Piment je tesno povezan z nageljnimi žbicami in ga najdemo v piškotih in pečenih jabolkah. Toda veliko drugih jedi daje okusno noto, saj je okus pimenta zelo bogat ter istočasno opozarja na različne začimbe: muškatni orešček, nageljnove žbice, poper in cimet. Eterična olja, vsebovana v pimentu pripomorejo k prebavi in ​​olajšajo napenjanje. Poleg tega velja, da ima piment sproščujoč učinek.

Ingver stoji na prvi stopnički v času božiča, predvsem v ingverjevem pecivu ali piškotih. Vsebuje veliko eteričnih olj, ki dajejo oster okus in imajo učinek segrevanja. Vsebuje veliko protivnetnih snovi in ​​lahko pomaga pri lajšanju bolečin.

Kardamom je eden izmed najdražjih začimb na svetu. Je tesno povezan z ingverjem in prihaja iz Indije. Koren ima sladko pikantni in začinjen okus ter se uporablja v medenjakih. Kardamom ugodno vpliva na prebavo.

Korijander je sestavina medenjakov in lahko reši želodčne krče ali podpira preobremenjeno prebavo.

Vanilija je prav tako ena zelo dragih začimb, ki ima s svojo sladko aromo učinek krepitve razpoloženja in tako pripomore k večji sprostitvi okoli božičnega stresa.

Muškatni orešček je v oreški popra in začimbnih obročkih. Pomirja v majhnih količinah, vendar bodite previdni: če ulovite preveč muškatnega oreščka, lahko pride do simptomov zastrupitve.

Nenazadnje, ne pozabite na cimet . Absolutna klasika ob božiču: cimetove zvezde, cimetovi piškoti, kuhano vino, punč in Co - v času adventa enostavno ne gre brez cimeta. Začimba je pridobljena iz lubja zimzelenih dreves cimeta. Obstajata dve vrsti cimeta: bolj pikantna vrsta Cassia ter blažja in redkejša Ceylon.