Poletna svežina z Iced Coffee & Cold Brew

Poletna svežina z Iced Coffee & Cold Brew

Vročina in klimatske naprave predstavljajo izziv za naše telo, zmanjšujejo koncentracijo in motivacijo - ne le na delovnem mestu. Kaj nas vrne na pravo pot? Osvežitev, ki nas hitro poživi in jo je čim lažje postreči. Iced Coffee in Cold Brew sta najbolj priljubljena za to misijo nemogoče.

Iced Coffee: Ledena moč, polna arom
Ko se temperature dvignejo, so lahka hrana in pijača najboljša izbira. Prava ledena kava ali Iced Coffee vas ponovno požene v tek, je odličnega okusa in ne potrebuje sladoleda. Resno. Vse, kar potrebujete, je kava v prahu po lastni izbiri, ki jo lahko pripravite s filtrom ali aparatom za pripravo espressa - pri obeh možnostih je kava intenzivna, tako po okusu kot po učinku. Medtem ko kavo iz aparata za pripravo espressa pripravljate kot običajno, se pri filtriranju spremeni en korak: ko ste kavo napolnili v filter vrečko, jo zalijete: prah popolnoma prekrijete z vročo vodo in ga pustite 10 sekund. Baristi temu procesu pravijo "cvetenje", saj se takrat prvič razvijejo arome, torej "zacvetijo". Nato prilijte preostalo vodo in pustite, da steče v spodnjo karafo. Pri aparatu za pripravo espressa je kava pripravljena, ko slišno "zašumi" - takoj jo odstranite s plošče in pustite, da se na kratko ohladi. Zdaj napolnite ognjevarne kozarce z veliko kockami ledu in pustite, da vroča kava počasi teče čez led. Med tem postopkom se ponovno sprostijo arome. Neredko se zgodi, da novinci na področju ledene kave doživijo svojo običajno kavo na povsem nov način in odkrijejo skrite plati - celo stara ljubezen lahko znova vzklije!

Katera zrna želite? Za ledeno kavo baristi z veseljem priporočajo vrste z značilnimi notami oreščkov, čokolade in začimb. Pri nizkih temperaturah te arome pokažejo svoj močan spekter, zaradi česar so idealne za ledeno kavo in podobno. Latinskoameriške in afriške sorte običajno odlično odražajo ta profil.

Kavne ledene kocke: Ledena kava je v dobri družbi prav tako okusna. Da bi se izognili razvodenitvi kave v kozarcu, je vredno uporabiti kavne kocke ledu. Vedno jih lahko pripravite vnaprej: Svežo kavo napolnite v posodice za ledene kocke in pustite, da zamrznejo. Kombinirajte jih z vodnimi kockami ledu ali pa uporabite izključno kavne ledene kocke.

Želite bolj sladko in kremasto? Če se kava že ohlaja na ledenih kockah, vlijte kondenzirano mleko, kavno smetano, polnomastno mleko z visoko vsebnostjo maščob ali mlečne alternative, kot so ovseni napitki kakovosti barista. Enako velja tudi tukaj: manj je več; prav tako lahko sladkate s sladilom po vaši izbiri, ki ga dodate naknadno. Če imate čas in imate raje kaj bolj prefinjenega, vse prelijte v shaker in močno pretresite. Nato odcedite in postrezite s kavnimi ledenimi kockami.

Če ste ljubitelj Frappuccina: aromatiziranje je enostavno z barskimi sirupi. Sorte, kot sta karamela ali cimet, so harmoničnega okusa, medtem ko sta meta in malina v kontrastu - bolje je, da jih previdno dozirate skupaj z mlekom ali smetano.

Imate raje filter kavo? Potem razmislite o nakupu keramičnega filtra za kavo ali french press naprave – oboje je praktično in okolju prijazno.

Cold Brew: Včerajšnja hladna kava
Zanjo ste že slišali, a kaj točno je Cold Brew? Za razliko od ledene kave se hladni napitek ne prelije z vročo vodo ali hitro zamrzne na ledu. Namesto tega se prah prelije s hladno vodo - baristi za to priporočajo mehko filtrirano vodo - in pusti stati na sobni temperaturi približno 12 ur. V tem času se vse arome kavnih zrn vsrkajo v vodo, neokrnjene in nemotene: hladno kuhanje ohrani različne okuse, ki se jim vroča kava ne more kosati. Po končanem postopku se kavo precedi in popije. Kar se sliši zapleteno, je pravzaprav zelo preprosto in vredno, če ste ljubitelj pristnih kavnih užitkov. Nasvet: Če želite iz kavnih zrn iztisniti še več, kavo v prahu zmeljite sveže, preden jo skuhate, npr. z ročnim mlinčkom.

Na kaj ne smete pozabiti, če uživate vsak dan veliko kave: pitje vode! Zato tradicionalni kozarec vode v kavarni ni le lepa gesta, ampak tudi pomaga ohranjati vodno ravnovesje v telesu.