7 dejstev o kavi, ki jih zagotovo še ne veste

7 dejstev o kavi, ki jih zagotovo še ne veste

Še bolj zanimivo

1. Finska ljubi kavo kot nobena druga država

S porabo 12 kg kave na prebivalca na leto je Finska vodilna na svetu med državami, kot so pitje kave. Finci raje uporabljajo posebno lahkotno praženje, katero ne uporabljajo nikjer drugje. Tega khavi ne smete zamuditi, pijete jo lahko ob vsaki priložnosti.

2. Kava z mlekom ostane topla dlje kot črna kava

Da, pravilno ste prebrali: Kava z mlekom ali kremo ostane topla približno 20% dlje časa kot črna kava. To je mogoče zlahka razložiti z zakoni termodinamike. Kako hitro se vroči predmet ohladi, je odvisno od temperature njegovega okolja. Večja je razlika med dvema temperaturama, hitreje se ohladi. Dodajanje mleka kavi zmanjša razliko na temperaturo okolja in kava se počasi ohlaja. Torej, če ne želite piti kave takoj po postrežbi, je dobro, da takoj dodate mleko, tako lahko toplo kavo popijete tudi kasneje.

3. Kava je igrala ključno vlogo pri razvoju spletne kamere

Kdo želi stati pred prazno skodelico kave? To so si zamislili znanstveniki na Univerzi v Cambridgeu in zato razvili prvo spletno kamero na svetu. Če je bila njena edina naloga v tistem času spremljati raven lončka za kavo, si danes brez nje ni mogoče predstavljati vsakdanjega življenja. Kava vas naredi iznajdljive - v vseh pogledih.

4. Kava ne deluje dehidrirajoča

Kava izsuši - mit, ki vztraja. Ljudje ne spijejo zastonj kozarca vode poleg skodelice kave. Ni nujno, da je tako, ker je kava rahel diuretik, vendar ne dehidrira. Zaradi kave ne boste izgubili več tekočine, kot jo boste na koncu porabili. Torej lahko jo pijete z čisto vestjo.

5. Tudi najstarejša mačka na svetu je pila kavo

Najstarejša mačka na svetu, ki je bila uvrščena v Guinnessovo knjigo rekordov je vsako jutro popila kavo v 38 letih svojega dolgega življenja mačk, pravi njen lastnik. Med drugim je imenovana mačka Creme Puff jedla tudi slanino, jajca in brokoli. Dejstvo, da je Creme Puff s tako dieto doseglo tako visoko starost je seveda lahko naključje, vendar: prejšnji rekorder, dedek Rex Allen, je bil star 34 let, imel je istega lastnika in vsako jutro je popil kavo. Dva dobra razloga, da ponudite skodelico kave tudi vašemu ljubljenčku.

6. Tudi kava brez kofeina vsebuje kofein

Kava brez kofeina ne pomeni, da je kava popolnoma brez kofeina. V procesu dekofeinacije se odstrani le 94 do 98 odstotkov kofeina, tako da v kavi ostane le majhna preostala vrednost. Ekstrahirani kofein se zlahka ne odstrani, med drugim se uporablja tudi v limonadah in zdravilih.

7. Kava nadomesti pivo kot pijačo in predstavlja zajtrk številka 1

Preden je kava pričela svoj zmagoslavni napredek kot najbolj priljubljena pijača za zajtrk, piva za zajtrk na številnih mizah v Evropi ni zmanjkalo. Vendar pa je bilo to vsekakor manj okusno kot pragmatični razlogi, voda pa vse drugo prej kot zdravju neškodljiva. Kava in čaj sta bila komaj dostopna in rezervirana kot ekskluzivna specialiteta bogatega višjega razreda. Vsi ostalo je bila varna in cenovno dostopna pijača, ponavadi samo pivo, zato je bilo pivo že za zajtrk. V nasprotju s pivom, ki ga poznamo danes, je to vsebovalo zelo nizko vsebnost alkohola, vendar je zanesljivo ubilo vse klice in bakterije.