Super-Zvezda med začimbami

Začimbe so okusne. To je razlog, zakaj so tako priljubljene. Kaj pa naredi doživetje okusov še bolj prijetno, so njihove številne koristne lastnosti. Začimbe vsebuje namreč številne sestavine, ki lahko ugodno vplivajo na zdravje..

Poznane sestavine vključujejo zlasti kategorijo sekundarnih metabolitov. Sem spadajo eterična olja ali grenke in pekoče snovi ter barvila. Kot zadnjo kategorijo vključuje skupina flavonoide, ki stimulirajo imunski sistem in ščitijo celice. Pekoče grenko nasprotje krepi prebavni sistem.

Vendar nekatere začimbe niso takšne kot druge. Obstaja nekaj posebej potentnih "pol-bogovi" sestavin, ki poleg eksplozije okusov podarijo tudi bombo sekundarnih snovi. Sledi izbor teh super začimb s svojimi najpomembnejšimi značilnostmi:

Bazilka , imenovana tudi kraljica zelišč, spada med protivnetna zelišča. Uporablja se predvsem v Sredozemlju pred izgubo apetita, prebavnih težav ali faringitisa. Bazilika ima visoko vsebnost mineralov kalija, magnezija in kalcija, in vsebuje med drugim tudi vitamina A in skupino vitaminov B.

Klinčki prihajajo iz strok drevesa. Gre za rastlino, ki izvira iz jugovzhodne Azije. Posušeni cvetni popki imajo močan pekoč, oster in sladek vonj in okus. Glede na zelo visok delež eteričnih olj deluje intenzivno protivnetno in antiseptično. Zato se pogosto uporablja zaradi analgetičnega učinka pri težavah z zobmi in dlesni. Prav tako pomaga telesu pri prebavnih težavah.

Pri Kumini ali križani kumini gre za azijsko rastlino, ki kljub imenu ni povezana z običajno kumino. Ima svež, aromatičen okus in je tipična za indijsko kuhinjo. Eterična olja in aromatične snovi, ki jih vsebuje, pozitivno vplivajo na prebavo. Tako pomaga pri razstrupljanju telesa. Kumina vsebuje tudi veliko železa in vitaminov A in C.

Kurkuma , znana tudi kot rumeni ingver, spada v družino ingverja in je doma v južni Aziji. Za rumeno barvo je odgovoren kurkumin. Snov je tudi izredno blagodejna za zdravje. Kurkuma je močan antioksidant in ima protivnetne lastnosti. Poleg tega so učinke proti raku in proti razgradnji kosti dokazali v številnih raziskavah. Ker kurkumin ni topen v vodi, se absorbira samo iz črevesja in to v zelo majhnih količinah. V kombinaciji s črnim poprom, se lahko okprei sama absorbcija.

Ime rožmarin prihaja iz latinščine in pomeni Meertau. Rastlina vsebuje veliko eteričnih olj in antioksidantov. Pripisujejo mu spodbujanje koncentracije. Podpira prebavo in pospešuje prekrvavitev.

Timijan je močna, grenka začimba in njegov okus je nekoliko grenak. Uporabljali so ga že v starih časih za krepitev uma in duha. V srednjem veku so ga uporabljali kot zdravilno rastlino, še posebej pri zdravljenju težav z dihanjem ali celo vnetim grlom. Pomaga pri prebavnih težavah in ima pozitivne učinke na imunski sistem.

V tem smislu, nikoli ne smemo pozabiti, da je treba nekaj običajnega spremeniti v nekaj izjemnega, tako za okus kot tudi telo in duha.