Zdaj se bo vlagalo - le kako?

Zdaj se bo vlagalo - le kako?

Bi radi konzervirali jedi, a ne veste, kako to storiti? Tukaj vam predstavljamo prvi pregled.

Kdo le ne pozna situacije: ko v trgovini nakupimo okusno sadje in zelenjavo in le ta počasi dozoreva in kasneje tudi gnije v hladilniku, aj vsega enostavno ni mogoče takoj pojesti. Da se to ne bi ponovilo, lahko kuhate tudi z odvečno hrano in jo vseeno pojeste. Ne samo, da se prepreči, da se jo odvrže, ampak zdrži tudi do nekaj mesecev.

Oglejmo si, kako zadevo urediti.

Zakaj deluje?

To lahko hitro razložimo. Pri konzerviranju gre predvsem za konzerviranje različnih živil. To storimo tako, da jih prekuhamo, napolnimo v sterilizirane kozarce in jih nepredušno zapremo. Tako v bistvu le poskrbite, da čim manj bakterij in gliv pride v stik s kuhano hrano. Tako se obdržijo še zelo dolgo.

Vrste konzerviranja

Konzerviranje hrane ima izredno dolgo tradicijo, zato ne preseneča, da se je sčasoma pojavilo veliko različnih vrst. Te vrste so sledeče in se razlikujejo glede na okus. Obstajajo štiri različice:

  • sladko: klasika, ki bi jo morali poznati - večina domače marmelade. Preprosto uporabljamo sladkor ali želirni sladkor, ki ga segrevamo s sestavinami in ga ustekleničimo ali prelijemo s kozarci, ki so večplastne sestavine. Sladka konzerva ni primerna samo za sadje ali marmelado. Vključeni so tudi likerji.
  • kislo: hrana se tukaj konzervira tako, da jo damo v kis. Ta konzerva je kot nalašč za zelenjavo, kot je. Kumarice, paprika ali buča.
  • slano: Tu sestavine namažemo z juho, ki jo pogosto oplemenitimo z začimbami ali zelišči.
  • začinjena: Značilna metoda konzerviranja s sredozemskega območja, zato se večinoma uporablja oljčno olje. Olje tesni vstavljene sestavine nepredušno. Poleg tega se dodajo zelišča in začimbe za večjo aromo. Ta vrsta je kot nalašč za papriko, paradižnik ali bučke.

Očala

Za zidarske kozarce je značilno relativno debelo steklo in stabilna oblika. Na ta način bolje prenesejo nenadne temperaturne razlike (ko se v kozarce vlije vroča tekočina) in se zaščitijo pred udarci. V bistvu obstajajo tri različne vrste očal:

Kozarci za vijake: To so znani iz supermarketa. Prednost teh kozarcev je, da jih lahko po odprtju ponovno zapremo, zato se danes uporabljajo v džemih in Co.

Mason Jars: Ti tradicionalni kozarci, ki jih uporabljajo več kot 100 let, imajo gumijast obroč in kovinske zaponke, s katerimi jih zaklenete. Objemke lahko odstranite po hlajenju, ker nastane vakuum.

Vpenjalna očala: Tu je pokrov pritrjen na kozarec z žičnim okvirjem. Vse, kar potrebujete, je gumijast obroč med steklom in pokrovom, žica pa ohranja kozarec zaprt pod pritiskom.

Vedno sterilizirajte

Preden lahko jeste hrano, se prepričajte, da so kozarci sterilni. V nasprotnem primeru bakterije in co. Obstaja več načinov za sterilizacijo kozarcev. Ali ga pripravite v pečici (pri 180 stopinjah deset minut in nato pustite, da se tam ohladi) ali pa ga skuhate (10 minut).

Postopek konzerviranja

Sama konzerva v resnici ni zapletena.

  1. Kozarce smo že sterilizirali.
  2. Ko se ohladijo, se lahko navadimo na sestavine. To preprosto kratek čas operemo, odstranimo morebitne nečistoče in nato zdrobimo do želene velikosti. Zelo trdo zelenjavo (korenje, kohrabi ...) lahko tudi na kratko blanširamo v slani vodi.
  3. Nato napolnite kozarce. Tu lahko sestavine sestavite v kozarce in jih prelijete z vročim pivom ali pa sestavine najprej skuhate in nato napolnite kozarce, kot je to primer z marmelado.
  4. Po napolnjenosti se kozarci zaprejo hermetično in nato kuhajo v vodni kopeli. Toplota ubije vse mikroorganizme in širjenje zraka med hlajenjem ustvari vakuum, v katerem noben mikroorganizem ne more živeti. Trajanje kuhanja se razlikuje glede na uporabljene sestavine. Vsekakor je pomembno, da kozarce pustite 10 minut v ponvi.
  5. Konzervirano hrano je najbolje shraniti temno in hladno.