Česa ne bi smeli početi pri začinjanju

Česa ne bi smeli početi pri začinjanju

Začimba je vse, kar lahko dodate hrani, medtem ko kuhate, da izboljšate okus. Lahko je sol, poper, zelišča, druge začimbe ali celo limonin sok. Kot vedno v življenju obstaja več načinov za začinjanje jedi: en pravi način in veliko napačnih. Tukaj je sedem najhujših napak, ki jih je lahko storite, in kako se jim izogniti.

Vedno znova pozabite preizkusiti jed

Tole napako zlahka naredimo, vendar ima resnično katastrofalne posledice.

Pogosto pozabite na kuhanje z vsemi koraki in preizkušanjem, ki jih potrebujete, dokler jed ni pripravljena. Še preden se zavedate, ste nenadoma začinili preveč. Popolnoma odvisno od začimbe kajti preveč čilija ni enako kot preveč soli.

Kljub temu je ta napaka polna frustracij, ker bi se ji bilo mogoče popolnoma enostavno izogniti. Samo, da si zapomnimo.

Torej: vedno, če tudi med kuhanjem, jed preizkusite.

Uporabite mleti poper

Poper je nedvomno eden izmed dveh najpomembnejših začimb v zahodni kuhinji; Olimp si deli s soljo. Ravno zato, ker je poper tako pomemben, ni razloga za uporabo mlinčka za poper. Danes lahko kupite cel poper v majhnem steklenem mlinčku za enkratno uporabo, ki delujejo prav tako dobro kot dragi mlinčki za poper. Vsekakor je bistvo, da ima sveže mlet poper preprosto vrhunski okus. Tako kot vse mlete začimbe, izgubi tudi mleti poper sčasoma svojo aromo. Poleg tega daje sveže mlet poper (ker je grobo zrnat) drugačen okus. Zrezek s poprom v prahu ni enak kot zrezek s sveže mletim poprom. Povsem nobene primerjave..

Torej: vedno uporabite sveže mlet poper.

Ne uporabljate dovolj soli

Sol je absolutna osnovna sestavina pri kuhanju; celo sladice so rafinirane s ščepcem soli. Potrebujemo ga za začimbo mesa, pa tudi za kuhanje testenin, krompirja ...

V kolikor je v receptu zapisano, da solite jed po svojem okusu, je to namig, da bi naj sol v končani jedi tudi imela dober okus.

Torej: dobro solite, vendar bolje nekajkrat malo, kot enkrat preveč.

Posušene zelišča dodate prepozno

Zelišča so v bistvu listi rastlin, kot so npr. origano, peteršilj ali bazilika. Če je mogoče, vedno uporabite sveža zelišča, ker imajo le sveža zelišča več okusa. Ampak to ni vedno mogoče in takrat uporabimo suha zelišča. Kar v bistvu ni problem in tudi ne napaka - napaka je vendar, če jedi dodate suho zelišče ob nepravem času. Pri kuhanju dodate posušena zelišča vedno na začetku, sveža zelišča pa le na koncu. Razlog za to je preprost, sveža zelišča vsebujejo večinoma hlapljiva olja, ki se s segrevanjem hitro izgubijo. Po drugi strani imajo posušena zelišča daljši čas trajanja in prav tako traja dlje časa, da se razvijejo olja, ki jih vsebujejo. Pri solatnih prelivih lahko traja nekaj ur, preden se razvijejo arome suhih zelišč (ker ni segrevanja).

Torej: dodajte suha zelišča zgodaj, sveža samo na koncu priprave.

Pozabili ste limono

Limonski sok je tudi začimba, ki popolnoma ustreza ribam in morskim sadežem, saj jim daje več svežine. Mimogrede velja enako za zelenjavo. Praviloma se spomnite: če dobro okusimo zelenjavo z raztopljenim maslom, bo zelenjava okusna tudi s svežim limoninim sokom. Sorte kot so brokoli, šparglji, pesa, zelje ali gobe so okusne z nekaj limoninega soka.

Seveda je limonin sok tudi kot nalašč za domače solate, omake ali juhe. Tukaj se osredotoča na adstringentni učinek limone (manj na okus). Tudi piščančje jedi si želijo malo noto kislega.

Torej: če jedi še vedno manjka tisto nekaj, poskusite z malo limone.

Začimbe so zastarele

Začimbe so ponavadi posušeni deli rastlin in sicer lubje, semena, brsti, korenine ... V nasprotju z zelišči so že sušeni in zato lahko relativno hitro izgubijo aromo. Da bi se temu izognili, bi morali uporabiti čim manj že mletih začimb. Eterična olja, ki jih vsebujejo, so hlapna. Tako se zgodi, da že kupljene začimbe izgubijo že veliko svoje arome. Najbolje, da pri začimbah uporabite možnik ali mlinček za kavo in začimbe sveže zmeljete oz. pripravite. Cela semena, brsti ali karkoli tako se aroma dlje ohrani.

Torej: vedno uporabite čim manj že mletih začimb, potem obdržite polno aromo.

Dodan je MSG

Ali bolje rečeno: nenamerno smo dodali MSG. Če se sprašujete, kaj to pomeni? MSG pomeni mononatrijev glutamat. To je "začimba", pridobljena iz aminokisline. MSG se naravno pojavlja v nekaterih živilih, kot npr. v parmezanu ali različnih gobah. MSG je izvor aroma umami, ki je sladka, kisla, slana in grenka v peti smeri. Umami je posojilna beseda iz japonščine in pomeni okusnost. Okus umami je opisan kot mesnat, pikantni ali okusen.

Umami prav tako krepi druge okuse kot sposobnost aktiviranja neuporabljenih receptorjev za okus jedi. MSG se nahaja v veliko izdelkih, med drugim v kockah za juho, zapakiranih začimbah in zeliščnih soleh. Hrana z MSG ima boljši okus kar ne moremo zanikati. MSG je imel v zadnjih veliko negativne V zadnjih letih je imel MSG veliko negativnega oglaševanja, mnogi tudi menijo, da je kriv za različne telesne simptome.

Ampak tukaj ne gre za to ali je MSG dober ali slab. Enostavno se morate zavedati, kaj vse gre v vašo hrano. MSG najdemo v številnih izdelkih, vključno s kockami juhe, pakiranimi začimbami in začimbnimi solmi. Mononatrijev glutamat ima tudi naslednja imena:

  • mononatrijev glutamat
  • L-natrijev glutamat
  • (S) -natrijev glutamat
  • natrijev L-glutamat-monohidrat
  • E 621

Torej, če že uporabljate MSG, potem to storite zavestno in namerno.