Dobrodošli v svetu kave!

Dobrodošli v svetu kave!

Vse, kar ste vedno želeli vedeti o kavi

Kava: Kriva so koze. Kako se je vse začelo?

Danes verjamemo, da izvor kave sega v 9. stoletje. Po legendi so etiopski kozjerejci opazili, da so bile njihove koze še posebej živahne, potem ko so pojedle rdeče sadje iz določenega grma. Kot rezultat, so se rejci odločili, da bodo sadež poskusili sami. Ker niso bili navdušeni nad grenkim okusom surovih jagod, so sadje vrgli v ogenj in po naključju odkrili, da ima zrno, ko je praženo, čudovito dišavo. Ker se niso mogli upreti, so pastirji začeli redno pražiti fižol in ga namakati v vodi, da je sprostil njihov okus. Tako se je rodila kava!

Pijača, ki jo uživajo po vsem svetu

Kava se je najprej razširila iz Etiopije in takoj postala priljubljena na Bližnjem vzhodu in na Arabskem polotoku. Nato je v 16. stoletju kava prispela v Evropo. V nasprotju s splošnim prepričanjem kavna kultura v Evropo ni prinesla turško obleganje Dunaja, temveč evropski učenjaki, ki so pijačo prinesli s potovanj po Bližnjem vzhodu.

V tistih časih je kavo uživala predvsem aristokracija in višji sloj. Sredi 17. stoletja so prve kavarne že stregle kavo v Franciji, Italiji in Angliji. Revnejši državljani so se pogosto zatekli k alternativnim možnostim kave, kot so čikorija ali malt kave, ki so danes spet bolj priljubljene. Prava kava se je pogosto pila ob nedeljah in ob posebnih priložnostih.

Kako raste kava

Prvotno je kavna rastlina rasla izključno na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Iz ekonomskih razlogov so Francozi in Nizozemci začeli gojiti rastline kave v svojih čezmorskih kolonijah. Portugalci so nato rastlino pripeljali v Brazilijo. V Južni Ameriki so kavne rastline istočasno prinesli v evropske kolonije. To je še posebej temno poglavje v zgodovini kave, saj so bili afriški sužnji ujeti in pripeljani na nasade Karibov in Latinske Amerike, da bi zadostili povpraševanju po pridelkih kave.

Vrste kave

Obstaja več različnih vrst kave. Zrna Arabica in Robusta sta najpomembnejši vrsti. Ti zrni imata več značilnosti:

  • Arabica: Ta sorta velja za najkakovostnejšo sorto. Prevladuje okoli 60 odstotkov trgovine s kavo po vsem svetu in raste predvsem v visokogorju Brazilije, Kolumbije in Kenije. Zaradi velike nadmorske višine, na kateri raste, to vrsto kave imenujemo "visokogorska" kava. Kava je znana po svoji kislosti in rahli grenkobi ter lahkih, sadnih notah.

  • Robusta: Ta sorta kave raste v regijah do 600 metrov nadmorske višine in je bolj odporna in produktivna kot rastlina Arabica. Za okus je značilna manjša kislost in močnejša grenkoba. Robusta zrno daje kavi celo telo.

Kava je danes eden najpomembnejših izdelkov za države v razvoju. Približno 25 milijonov ljudi po vsem svetu dela v pridelavi, predelavi in prodaji kave. Brazilija je največja svetovna proizvajalka kave, sledita ji Vietnam in Kolumbija. Pravična kava postaja tudi vse bolj priljubljena, saj se ljudje bolj zavedajo gospodarske razlike, ki še vedno preganja pridelavo kave. Oznaka "pravična trgovina" pomeni, da veliko večji odstotek prodaje kave ostane pri pridelovalcih kave in delavcih v nasadih.

Dejstva o kavi:

Ali ste vedeli, da ...

... naj bi slavni francoski pisatelj Honoré de Balzac vsak dan spil 50 skodelic kave?

... Johann Wolfgang von Goethe je odkril, da kava vsebuje kofein?

... je švedski kralj Gustav III naredil poskus, s katerim je dokazal, da je kava smrtonosna? Ne skrbite, vsi so preživeli ;)

... Johann Sebastian Bach je napisal kantato za kavo?

... beseda mocha izvira iz imena jemenskega pristaniškega mesta al-Mukha?

... kavna usedlina je izvrstno gnojilo na vrtu zaradi visoke vsebnosti organsko vezanega dušika?

... kava je še posebej bogata z antioksidanti?

Coffee simply makes the world go round!