6 zanimivosti o roza popru

6 zanimivosti o roza popru

Roza poper se danes pojavlja v skoraj vsaki mešanici popra, lahko pa ga kupite tudi kot posamezno začimbo. Zelo malo ljudi ve, da pravzaprav sploh ni poper. A to ni edino, kar je zanimivo vedeti o tej začimbi. Tu je šest lastnosti, ki jih je vredno vedeti o roza popru:

1. Roza poper v resnici ni poper

Res je: večina poprovih mešanic vsebuje tudi roza poper, vendar (za razliko od drugih sort, ki jih vsebujejo mešanice), to niso poprova zrna, ampak jagode. Izvirajo iz brazilskega ali perujskega drevesa popra, oba pa pripadata družini sumakov. Poper se imenuje preprosto zato, ker so po velikosti podobni črnemu ali belemu popru in imajo okus po popru. Plodovi se pogosto uporabljajo kot božični okraski, zato jih imenujemo božične jagode.

2. Roza poper prihaja iz Južne Amerike

Kot smo že omenili, roza poper prihaja z drevesa brazilske ali perujske paprike. Ta začimba prihaja iz Južne Amerike, zato rastline še posebej dobro uspevajo v vročem, vlažnem podnebju. Danes pa te rastline ne uspevajo več le v Južni Ameriki, ampak tudi na jugu ZDA, v Mehiki, Južni Afriki in Avstraliji.

3. Posest rožnatega popra je kazniva

Na Floridi je tako lastništvo in sajenje teh dreves kaznivo dejanje. Razlog za to je, da se je rastlina sčasoma zaraščala na Florido okoli leta 1840. Danes je zarastlo veliko naravnih biotopov. Velika območja znamenitih Everglades so zdaj le drevoredi dreves popra. Na Floridi porabijo veliko denarja za čiščenje območij te rastline. Seveda ne pomaga, če drevesa popra uvažajo ali sadijo vedno znova - zato tudi kazni.

4. Roza poper je zelo vsestranski

Težko je verjeti, vendar je res: roza poper je primerna kot začimba tako za krepke in srčne jedi kot tudi za sladke jedi. Okus zelo spominja na značilno poprasto aromo črnega popra, ker pa je roza poper jagodičje, ima ta začimba tudi sladko, sadno noto. Torej ga je mogoče uporabljati na več načinov v kuhinji.

5. Jagode so rahle in konkavne

V nasprotju s črnimi popernimi jagodami jagode roza poper praktično nimajo teže. Prav tako niso trdi in čvrsti, ampak mehki in votli. Zato v mešalniku vedno uporabljajte mešanico grobih zrn.

6. Roza poper je občutljiv na vročino

Roza poper vsebuje veliko eteričnih olj in ta izhlapijo zelo hitro. Zato moramo pri kuhanju vedno paziti, da ga dodamo ob samem koncu, sicer se bo njegov okus izgubil.