Čili - pikantna hrana vas naredi srečne in zdrave!

Ostrina majhnih čilijev se meri v "Scoville". Najvišja zabeležena raven, je v čistih kapsaicin čilijih (Capsicum=paprika) in dosega vrednost 16.000.000. Najbolj vroča sorta čilija, ki obstaja v naravi, je mehiški Haberneros ali karibski Scotch Bonnet (okoli 100.000 Scoville). Običajna "čili" - jed dosega vrednosti največ 30.000 Scoville - in je zelo zdrava, zaradi visoke vsebnosti vitamina C.
Začimba, ki prihaja iz čilija, mimogrede imenujemo (kajenski poper)
.

Torej čili je zdrav v vseh oblikah in mešanicah! Krepi apetit, krvni obtok in prekrvavitev, učinkovito deluje proti prebavnim težavam in napihnjenosti, pomaga razbremeniti napetost in bolečine v mišicah in je tudi antibakterijski. Mimogrede, to je eden od razlogov, zakaj so čiliji nepogrešljiv del prehrane v vročih predelih okoli ekvatorja. Poleg tega pa rumeni, oranžni ali rdeči stroki vsebujejo vitamine A, B1, B2, B3 in E, železo in kalcij, ter - v primerjavi z limonami - dvakratno količino vitamina C. Vsebovan kapsaicin varuje želodčno sluznico pred negativnimi učinki alkohola ali aspirina, pomaga pri razstrupljanju jeter in zmanjša raven maščobe v krvi.
Poleg tega je čili izredno učinkovit fat burner ...!

Ostra živila so najbolj zdrava droga na svetu - osrečujejo! Pravijo, da je to zato, ker telo ne more razlikovati med ostrino in bolečino in - da bolečina popusti - sprošča telo endorfine, kar predstavlja čisto srečo za vašo dušo. To se imenuje "Pepper-High-Effect".

Ampak kaj storiti, ko se po pekoči jedi solzijo oči, peče želodčna kislina in se telo neprekinjeno poti? - Potrebno je trenirati! Brbončice reagirajo na ostrino čilija vedno manj občutljivo in vaša toleranca na ostrino se z vsakim obrokom poveča. Za "gašenje" pekočega občutka se priporoča riž, kumarična solata in mleko. Voda tukaj nimam nobenega učinka!