Miti o konzerviranju

Miti o konzerviranju

Lahko rečemo karkoli, toda pogled na polno omaro, v kateri je nabrana konzervirana hrana, je enostavno nekaj dobrega. Konzerviranje je eden najboljših načinov za ohranjanje sadja, zelenjave in ostalega dlje čas. Tako lahko uživate v hrani poleti kot tudi pozimi. V časih interneta, kjer lahko vsakdo izrazi svoje mnenje, pa se lažne informacije vedno vrtijo naokoli smo posebej za vas izbrali nekaj mitov o konzerviranju, ki niso tako pravilni in tako si lahko odgovorite na vprašanje.

Mit: Vse, kar najdemo v konzervirani hrani, lahko konzerviramo tudi doma

To je narobe. V bistvu se seveda lahko ohrani vse, kar najdete v pločevinkah s hrano v supermarketu. Toda številne sestavine potrebujejo zelo specifične postopke, ki jih doma ni mogoče ustvariti. Torej obstajajo stvari, ki jih ne morete kuhati sami. Tako ne pretiravajte in ne preizkušajte sestavin, ki niso možne, smernice so vam lahko knjige o konzerviranju Te kažejo, kaj je mogoče storiti doma.

Mit: Vakuum = varen

Kozarci za konzerviranje so zasnovani kot ventil. Zaradi vročine se zrak razširi in sili navzven. Nato vse skupaj ohladite, zrak več ne prodre v kozarec, zato nastane vakuum. Zaenkrat je tako dobro. Toda vakuum ne pomeni, da je kuhanje delovalo brezhibno. Konec koncev je treba sestavine res sterilizirati. Do vakuma lahko pride le, če so sestavine zelo vroče. A navsezadnje niso sterilne. Zato je vedno pomembno natančno upoštevati priporočeni čas kuhanja. Tako je varnost zagotovljena.

Mit: Pečica je primerna za konzerviranje

Napačno razmišljanje. Pečico sicer lahko uporabljate za konzerviranje, vendar določena hrana potrebuje posebne postopke, da jo lahko konzervirana kot hrana v supermarketih. Razlog za to je preprosto v tem, da temperature pečice ne moremo nadzorovati tako natančno in se toplota prenaša skozi zrak (in ne preko vode, kot v loncu). Ne samo, da traja dlje časa, da toplota prodre v kozarce, ampak nikoli ne morete biti prepričani, da so se sestavine resnično kuhale dovolj časa in da so se mikroorganizmi uničili. V najslabšem primeru to negativno vpliva na naše zdravje; za pripravljanje konzervirane hrane naj pečica ostane raje zaprta.

Mit: Kozarce obrnite in jih pustite, da stojijo na glavo

S tem dejanjem bi morali zagotoviti, da se pokrovi sterilizirajo. Vendar to ni optimalno. Če gledate iz ene strani je možno, da pokrovi v resnici ne bodo sterilizirani, po drugi strani pa postopek ovira nastanek vakuuma. Pokrove je najbolje pred konzerviranjem prekuhati, zato jih najprej sterilizirajte in šele nato uporabite.