Klasični kuhinjski grehi

Vam je pri pripravi jedi že kdaj spodletelo in vas je zato minilo veselje do kuhanja? Majhni kuhinjski grehi, imajo lahko velik vpliv na neuspeh. Morda boste ugotovili kaj je šlo narobe in česa se morate držati, da bo naslednjič boljše.

Kakovost pomeni užitek

Pri kuhanju igra kakovost surovin ključno vlogo. Naj gre za meso ali zelenjavo, kakovost je predpogoj za dober okus. Če tega nasveta ne boste upoštevali, ne bodite presenečeni, če bo hrana brez okusa. Kakovostne ribe, potrebujejo le malo soli, popra in olivnega olja. In že je pred nami odlična jed. 

Ustrezni pripomočki

Tako kot mehanik čaka svoje orodje in skrbi zanj, bi moral vsak kuhar pozornost usmeriti na svoj nož. Ni potrebno zapraviti celga premoženja za nakup profesionalnega noža. Vendar pa ne pozabite na redno brušenje. Topa rezila otežijo rezanje in priprava hrane lahko traja celo večnost. Ker jemo tudi z očmi, lahko dober nož podvoji užitek.

Izbira pravega olja

Visoko kakovostna olja podarijo dragocen okus. Poleg tega pa so izredno zdrava. Vendar, pazite: ni vsako olje primerno za pripravo vsega. Hladno stiskana olja se naprimer ne smejo segrevati. S segrevanjem se ne uniči le okus in dragocene sestavine, ampak se lahko ustvarjajo škodljive trans maščobe. Ko se prične kaditi je že prepozno. Zato bodite pozorni na dimno točko olja. Nekatera olja (na primer kokosovo olje) se zelo odporna na toploto, druga pa ne. Olja ne shranjujte predolgo. V roku pol leta ga porabite. V nasprotnem primeru lahko izgubi svoj okus. Najboljše je, da hladno stitskana olja hlanite v hladilniku. 

Začimbe podarijo okus hrani

Ustrezne začimbe, so pol uspeha. Ali veste, kakšna je razlika med svežimi in posušenimi zelišč, kot je na primer origano? Čeprav gre za isto rastlino je okus drugačen. Posušen origano je veliko bolj intenzivnega okusa kot svež. Tako se lahko zgodi, da hitro uporabite preveč suhe začimbe, če je v receptu navedena količina za svežo. Po drugi strani pa bazilika s sušenjem izgubi na svojem okusu.tako izhaja iz iste rastline, bi morali uporabiti različne vrste, ampak tudi - drugačna. Origano se posuši veliko bolj intenzivno kot sveže. Tako se lahko zgodi, da bo sodišče ubiti suhega origana, ker ste uporabili enako količino kot sveže. Basil na drugi strani izgubi posušimo nekaj svoje čudovito okusa. Spoznajte se najprej s svojimi začimbami in nato kuhajte bolje.

stroški pomaga

Ta napaka je enostavno popraviti. Mnogi ljudje kuhamo brez hrane med redno ceno in abzuschmecken kadar je to potrebno. Hudo napako, ker se lahko zgodi, da so posamezne začimbe nenadoma dominanten, kot bi morale. Torej, bolj pogosto zastonj, redki "verwürzen"!

Ostanite vztrajali na recept

Želite nekaj skuhati pa nimate pri roki vseh sestavin? Si tudi vi velikokrat rečete, kaj pa bo zaradi ene sestavine drugače? Jo preprosto izpustite ali nadomestite z drugo? Včasih se tovrstno eksperimentiranje posreči, včasih žal ne. Še posebej pri peki, se točno držite receptov. Napačno razmerje ali količina sestavin je lahko razlog, da lahko s torto pogostite le še smetnjak. Še enkrat. Nič ni narobe z eksperimentiranjem, vendar naj bo to zavestna odločitev, ne pa posledica pomanjkanja sestavin.

Visoko kakovostne sestavine = veliko vitaminov?

Kakovostna hrana ni nujno polna vitaminov. To je odvisno predvsem od načina priprave. Kuhanje zelenjave uniči večino vitaminov. Ti so namreč občutljivi na toploto. Bolj primerna je priprava na pari, saj se tako ohrani svežina in vitamini.

Pravilna priprava s pravimi sestavinami

Vedno morate vedeti vnaprej, kako želite pripraviti meso. Ga želite prepražiti, kuhati pri nizki temperaturi ali peči v pečici? Za različne načine priprave, potrebujete različne vrste mesa. Če niste prepričani vprašajte mesarja. Napačna priprava, bo tudi meso vrhunske kakovosti naredila neužitno.

Tudi pri krompirju je pomembno, da izberete pravo sorto. Želite pripraviti mastno solato ali lahko krompirjevo jed? Krompir je vsestranski, vendar le, če veste katera sorta je primerna za katero jed.

Pravilno skladiščenje za pravilno uživanje

Ali ste vedeli, da je zelenjava zelo občutljiva na nizke temperature in je zato ni potrebno shranjevati v hladilniku? Paradižnik in kumare na mrazu izgubijo okus. Tudi sadje je potrebno ustrezno skladiščiti. Pazite pri bananah in hruškah, ker ne marajo mraza. Ne shranjujte skupaj banan in jabolk. Jabolka vsebujejo metilen, ki močno pospeši proces zorenja banan. Te bodo hitro rjave in kašaste.