Kokosovo olje: zdravi trend v kuhinji

Pametni kuhajo s kokosovim oljem. Čudovit vonj olja iz tropskega kokosa nas spominja počitnice. Kokosovo olje sestoji iz približno 90 odstotkov nasičenih maščobnih kislin (kar je razlog, zakaj je trden pri sobni temperaturi). Hkrati pa je izredno zdravo.

Nasičene maščobne kisline - ali ni to slabo za vaše zdravje? Ne, to velja le za maščobne kisline z dolgo verigo, ki potrebujejo veliko časa in energije za presnovo. Maščobne kisline z dolgo verigo se s segrevanjem spremenijo v škodljivo trans maščobno obliko. V nasprotju s tem je kokosovo olje sestavljeno predvsem iz srednjeverižnih maščobnih kislin, ki jih jetra porabijo za zalogo energije. Telo jih lahko neposredno pretvori v tako imenovane ketone in jih pošlje v krvni obtok, kjer ostanejo več ur. To lahko poveča duševno zmogljivost Nobena druga običajna maščoba ne vsebuje toliko srednjeverižnih maščobnih kislin, kot so kokosovo olje!

Naše možganske celice potrebujejo prave maščobe, da lahko dobro delujejo in da ostanejo zdrave, kot je le mogoče (telo potrebuje tudi večkrat nenasičene maščobne kisline, ki jih je mogoče dopolniti z repičnim oljem, oljem konoplje, orehovim oljem, itd).

Kakovostno, hladno stiskano kokosovo olje lahko preprosto namažete na kruh in krekerje ali ga zaužijete z žlico. Pri pripravi majonez in prelivov, zamenjate polovico običajnega olja z (utekočinjenim) kokosovim oljem. V tekoči obliki je primeren za uporabo pri desertih, juhah, napitkih ali žitaricah - nežen okus po kokosu resnično obogati okus.

Poleg tega je to svetlo olje odlično za praženje, pečenje in dušenje skoraj vseh jedi. Kokosovo olje prenese temperature do 200 stopinj celzija. Priprava hrane v kokosovem olju, hrani podari blago in fino kokosovo aromo, ki je kot nalašč za slane palačinke, zelenjavne ocvrtke ali testenine. Obstajajo tudi že pripravljene mešanice aromatičnih kokosovih olj, ki so ravno tako okusne in zdrave. Dober tek!