Uporaba posameznih vrst olj

V svetu obstaja veliko rastlin, ki so primerne za proizvodnjo olja. Zato obstaja veliko različnih izjemnih olj, primernih za vsak okus. Toda katero olje je primerno za katero hrano in kakšen način priprave? Pripravili smo vam nekaj nasvetov.

Bučno olje

Bučno olje je kuhinji posebej cenjeno zaradi svojega oreščkastega okusa. Vendar ima nizko dimno točko, zato se ne sme uporabljati za peko ali cvrtje. Če ga preveč segrejemo ustvari neprijeten vonj in dragocene sestavine so izgubljene. Varno in brez izgube okusa, ga lahko segrevamo do 120 ° C.

Bučno olje se uporablja predvsem pri hladnih jedeh, kjer se uporablja za izboljšanje okusa in dekoracijo, tudi tople hrane. Zaradi svojega oreščkastega okusa in zelene barve pa se lahko uporablja tudi pri sladicah.

Olivno olje

Olivno olje se v sredozemskih državah uporablja za kuhanje in cvrtje že dolgo časa. Deviška olivna olja so v resnici razmeroma stabilna in se lahko segrevajo do 180 ° C. Do te temperature deviško olivno olje, ne kaže nobenih bistvenih kemičnih sprememb, ki jih povzroča toplota. Kljub temu kakovostnega olivnega olja ni priporočeno segrevati. S segrevanjem namreč izgubi velik del okusa, vitaminov in sekundarnih sestavin. Zato segrevanje najboljših in najdražjih olivnih olj ni priporočljivo.

Uporaba olivnega olja je zelo raznolika. Izboljšuje okuse solat, surove zelenjave, idealno je za pripravo marinad in prelivov. Lahko se uporablja tudi pri peki in dušenju rib, zelenjave in mesa. Rafinirano olivno olje pa je primerno tudi za cvrtje.

Makovo olje

Izvrstno jedilno olje se pridobiva s hladnim stiskanjem maka. Ima intenziven oreščkast okus in je kot nalašč za izboljševanje surove hrane, solat in juh. Makovega olja naj nebi segrevali nad 170 ° C, zato je za kuhanje in pečenje manj primerno. S svojim tipičnim okusom je primerno tudi za sladice in peciva. V orientalski kuhinji pa ga uporabljajo pri pripravi pikantnih jedi.

Poznamo tri vrste makovega olja: olje iz sivega maka je blaga okusa, olje iz modrega maka je bolj izrazitega okusa, olje iz belega maka pa odlikuje nežno oreščkast okus.

Repično olje

Repično olje je v kuhinji zelo vsestransko. Hladno stiskano olje je idealno je za uporabo na hladnih jedeh. Njegov oreščkast okus, daje jedem poseben pečat. Olje ne prenaša visokih temperatur, zato ni primerno za cvrtje in pripravo hrane. Repično olje vsebuje le 6 odstotkov nasičenih maščobnih kislin, zato je zelo zdravo.

Naslednjič vam zopet predstavimo nekaj zanimivih olj.