Alternativna uporaba začimb

Alternativna uporaba začimb

Če zavrtimo zgodbo nazaj, človek hitro spozna, da so začimbe vedno uporabljene na različne načine za različne stvari. Verjetno je bilo ta posledica dejstvo, da so nekatere začimbe prej celo odtehtale zlato. Zanimivo je, da večina ljudi danes začimbe uporablja samo za začinjanje, čeprav so danes cenejše kot kdajkoli prej.

Tukaj bi radi oživili staro znanje o številnih načinih uporabe začimb in uvedli pet alternativnih načinov uporabe.

Aromaterapija

Pričnimo s poznanimi začimbami. Začimbe oddajajo čudovito aromo in zato tudi ne preseneča, da jih lahko uporabimo tudi za aromaterapijo. Številne dišeče sveče še danes vsebujejo začimbe in zelišča. Za to so še posebej primerne naslednje začimbe:

Slednje so zdaj lahko sestavina samostojnih dišečih sveč ali jih preprosto postavite v lonec z vodo in pustite, da se na štedilniku pokrije. Alternativa temu je dišeča lučka.

Odbojno sredstvo proti žuželkam

Citronela je pogosta sestavina za odganjanje žuželk, druge vsebujejo cedro ali limonsko travo . Vse snovi, ki se naravno pojavljajo v začimbah in zeliščih. Bistvena so eterična olja, ki jih lahko na primer najdemo ob poti mravelj na različnih krajih. Celo rožmarin lahko prižgemo in tako z dimom odženemo komarje

Naravno zdravilo za kožo

Začimbe so zdrave kar je večini dobro znano. Vendar ne delujejo samo v našem telesu, ampak tudi zunaj, na koži. Na primer, kapsaicin v čiliju lahko pomaga pri bolečinah v mišicah, ker desenzibilizira receptorje za bolečino. Mentol, ki se pojavlja na primer v listih mete, ima podoben učinek. Čili in mentol olje lahko pomagajo pri bolečinah v mišicah.

Blazinica z zelišči

Zaradi zavidljivega vonja nekateri uporabljajo začimbe kot vrečke in jih razdelijo po svoji garderobi.

Dekoracija

Začimbe in zelišča niso le nekaj za brbončice in nos, veliko jih je tudi lepih na pogled (na primer cimetovo lubje). To je posledica čudovitih svetlih barv. Kot dekorativni element lahko preprosto uporabite steklen kozarec, napolnite z začimbami po želji in na vrh postavite svečo. Druga možnost je, da stojalo za začimbe vidno postavite v kuhinjo in ga uporabite kot dekorativni element.