Pet stvari, katerih o začimbah niste vedeli

Pet stvari, katerih o začimbah niste vedeli

V tem članku razkrivamo pet presenetljivih dejstev o začimbah, ki jih uporabljamo skoraj vsak dan.

Beli, zeleni in črni poper izvira iz iste rastline: Piper nigrum

Res je, da naš poper ne izvira iz različnih rastlin, ampak samo iz ene rastline. Odvisno je od časa obiranja ali kateri del rastline uporabljate. Zelene paprike se nabirajo nezrele in predelajo, da ohranijo svojo barvo. Imajo lažji, svež okus kot črne paprike. Te se nabirajo, ko so že skoraj zrele, nato pa se posušijo na soncu, kar postane črno. Po drugi strani je beli poper notranje seme poprove koruze. Te nekaj dni namočimo v vodi, nato pa črno lupino odtrgamo.

Kar veste o cimetu, morda sploh ni cimet

Cimet, ki ga običajno najdemo v supermarketu, je lubje dreves družine Cassia; malo je videti kot majhne trde palice. Drevesa družine Cassia so povezana s pravim cimetom, Cinnamomum verum, ki mu pravijo tudi cejlonski cimet. Ta je krhki in nežni, vendar ima lepši vonj. Cejlonski cimet je običajno dražji od cassia cimeta, ker je manj pogost.

Semena zelene vsebuje veliko natrija

Vsaka čajna žlička semen zelene vsebuje približno deset miligramov natrija. Torej, uporaba semen med kuhanjem zmanjša količino potrebne soli. Poleg tega so zelena semena še bogata s kalcijem, kalijem in železom.

Vaniljevi stroki so posušeni, zreli plodovi vanilijeve orhideje

V rodni Mehiki vanilijevo orhidejo oprašuje sev čebel brez čebel. Zaradi tega vanilije ni bilo mogoče gojiti zunaj Mehike. Šele ko je suženj Edmond Albius, ki je živel na otoku Réunion, leta 1841 ugotovil, da je na dan, ko rože cvetijo, mogoče ročno prašiti vanilijo, je mogoče rastlino gojiti tudi v drugih državah. To delovno intenzivno ročno opraševanje se uporablja še danes, kar je še en razlog, da je vanilija še danes ena najdražjih začimb na svetu.

Ostrina čilija poudarja aromo hrane

Če jedi dodamo malo pikantnosti, spodbudimo okusne brsti. Hrana je slajša in bolj aromatična, kot bi bila brez čilija. Tako lahko ta trik uporabimo za zmanjšanje količine uporabljenega sladkorja. Namesto čilija lahko uporabite tudi sečuanski poper.