Nasveti za kuhanje z meto

Nasveti za kuhanje z meto

Mita ima neprimerljiv okus. Ni čudno, da je cenjena že tisočletja. Ampak ne samo, da je okus neprimerljiv, ampak tudi meta je učinkovito zdravilo, ki lahko pomaga pri različnih boleznih. Ampak to danes ni bistvo.

Kot pri vseh sestavinah, ki so intenzivnega okusa, je izdelek odvisen od tega, kako dobra je uporaba pri kuhanju - bodisi podari jedi nekaj posebnega, ali pa jo pokvari.

Da bi preprečili slednje in izkusili veliko okusnih trenutkov s tem zeliščem, je tukaj nekaj nasvetov.

Uporabite vsestranskost

Meta je neverjetno vsestranska začimba. Uporablja se lahko v surovih in kuhanih jedeh, kot tudi v slani ali sladki hrani. Prav tako je odlična osvežilna sestavina v pijači. Veliko koktajlov uporablja meto kot glavno sestavino in z njo lahko naredite odličen čaj.

Ali poznate različne vrste mete

Meta ni ista meta, ker obstajajo različne vrste in vsaka vrsta ima svoje prednosti. Danes so najpogosteje uporabljene vrste zelena meta in poprova meta. Oba nudita znani okus, a okusi so dramatično drugačni. Zelena meta je blažja in se zato uporablja predvsem v solatah ali v koktajlih (ključna beseda Mojito). Poprova meta vsebuje veliko mentola, zato je okus bolj intenziven. Zaradi visoke vsebnosti mentola se pogosto uporablja tudi kot zdravilo. Lahko naredite slasten čaj, ki lahko pomaga pri prebavnih in dihalnih obolenjih.

Nikoli ne uporabljajte poprove mete kot nadomestek 1: 1 za zeleno meto

Včasih želite kuhati določeno jed, ampak namesto zelene mete ste dobili samo poprovo meto. V bistvu to ni problem, ker lahko uporabite poprovo meto kot nadomestek za zeleno meto. Vendar pa je treba upoštevati visoko koncentracijo mentola v poprovi meti. Če jemljemo po informacijah o receptu toliko poprove mete kot zelene mete, je jed neužitna. Tukaj morate na začetku vzeti veliko manj in po potrebi počasi povečati količino.

Hraniti meto pravilno

Obstaja veliko različnih načinov shranjevanja mete. Najlažje je ohraniti svežo meto v hladilniku. To naredimo tako, da postavimo meto v kozarec z vodo v hladilniku.

Lahko pa tudi pustite meto viseti, da se posuši na zraku. Druga možnost je uporaba dehidratorja ali pečice z vročim zrakom.

Svežo meto lahko tudi zamrznemo. Prednost tega je, da se okusi ne spreminjajo, kot v primeru sušenja. Lahko jo sesekljate v posodo za ledene kocke in napolnite z vodo. Torej imate ledene kocke z veliko okusa.

Uporabite za čaj

Če vlijemo čaj iz mete, imamo veliko možnosti. Prvič, čaj lahko pijemo - logično. Lahko jo tudi posipamo po sadni solati ali pa jo uporabimo kot sestavino za druge pijače. To daje vonj mete brez uporabe zelišč neposredno kot sestavino.

Ustrezna za pripravo koktajlov

Pri pripravi mete za koktajle je najbolje uporabiti tolkač. To zdrobi liste, vendar ne v kašo. Ideja je, da se listi malo stisnejo. Če pretiravate, je koktajl neokusen, ker se klorofil v listih sprosti. Poleg tega morate vedno zdrobiti liste mete v kozarcu, v katerem se potem pije koktajl, drugače zapravite veliko okusa.