Kako pečemo posamezno vrsto mesa?

V tretjem članku iz naše serije člankov o žaru, vam razkrivamo, kako pripravimo posamezno vrsto mesa in kako dolgo ga pečemo. Le pravilna priprava na žaru, bo poskrbela za zadovoljstvo na krožniku. 

Goveji zrezki

Začnimo z vrhuncem. Vse se začne že z vprašanjem, kateri del mesa izbrati za zrezek. Iz boka boste dobili nežen zrezek. Meso iz zgornjega dela je res cenejše, vendar je lahko pretežko za žar. Naš nasvet - zrezki iz prednjega dela reber ali rebra. Meso od zadaj je veliko bolj sočno, kot drag zgornji del. Prav tako je dobra izbira  Chateaubriand, entrecote, Pivnica ali T-Bone. Meso ne sme biti pusto, saj ima sicer premalo okusa. Specite zrezke, približno take debele kot palec, nad visoko vročilo, približno tri do pet minut na vsaki strani, nato pa jih pustie počivati približno pet minut. 
 

File zrezki

File zrezki so nepogrešljivi pri peki na žaru, naj gre za svinjino, govedino ali teletino. To je preprosto najboljše meso. Razrešite fileje na približno 3cm debele kose in jih marinirajte v olju. Naredite marinado sami in vedno boste vedeli kaj je v njej. Pomembno: po možnosti solite zrezke pred peko. Na žaru pecite posamezni zrezek od 3 do 4 minute do lepo rjave barve na vsaki strani. Nato jih približno za šest minut položite na visoko rešetko, da se rahlo kuhajo.  

Jagnjetina

Odrežite vidne maščobe, manjše delce pa pustite. Tako bo meso bolj sočno. Najboljši primerni za žar so zrezki, kotleti in rezine iz nog. Pecite približno pet minut na vsaki strani. Ko se zapeče, meso preložite na visoko rešetko še za pet minut. Pojejte še vroče. 

Perutnina

Bedra, krila, zrezki in prsni filejo so najbolj primerni za peko na žaru. Kose pecite na srednje močnem ognju vsaj deset do petnajst minut na vsaki strani. Puranje zrezke na žaru pecite na močnem ognju pet minut na vsaki strani. 

Kotleti

Kotleti se na žaru hitro osušijo. Zato jih prej marinirajte v olju. Sočni so kosi iz vratu, ker imajo več maščobe. Zmanjšajte vidne dele maščobe na ožji pas. Tako meso bo bolj mehko. Kotrele pecite približno šest minut na vsaki strani, nato pa jih nad žerjavico pustite še pet minut. 

Klobase / hrenovke

Pred kuhanjem klobase nekajkrat prebodite. Rahlo jih natrite z oljem in položite na žar. Na srednje vročem žaru bodo pečene po približno desetih minutah. 

Mleto meso

To meso je zelo občutljivo. Zato mora biti pred peko dobro ohlajeno. Pecite pleskavice dokler niso rahlo pečene tudi na drugi strani, šele takrat ji obrnite. Mleto meso ne vzdrži intenzivne toplote. Zato priporočamo, da pleskavite pečete na ne prevročem žaru od sede do deset minut na vsaki strani. 

Suha rebra

Priprava suhih rebrc je morda nekoliko komplicirana, vendar je vsekakor vredna truda. Po ameriškem originalnem receptu, se rebra najprej na hitro skuha in se jih nato pusti stari še eno uro na majhnem ognju. Nato jih natrite z BBQ omako. Pecite jih približno 45 minut pri nizki temperaturi. Zaprite pokrov žara. Najboljša so rebrca, ki ste jih večkrat med peko premazali z BBQ marinado. 

Naj vam zaželimo dober tek in veliko veselja z žarom!