Novi trend: Food Pairing

četrtek, 12. april 2018

Novi trend: Food Pairing

Food pairing - ta izraz je v zadnjih letih postal nepogrešljiv v kuharskih revijah, kuharskih blogih, blogih o hrani. Toda kaj resnično pomeni?

Novi trend

Združevanje živil je pravzaprav zelo enostavno. Načelo je, da lahko skupaj dodamo tista živila, katerih okusi gredo skupaj. Tako so dovoljene vse kombinacije, novim receptom pa ne postavljamo nobenih omejitev. Edina zahteva: mora biti okusno.

Zgodovina

Ko je Briton Heston Blumenthal eksperimentiral s slanimi sestavinami hrane in čokolado je prišel do zanimivega rezultata. Ugotovil je, da kaviar čudovito harmonizira z belo čokolado. To ga je presenetilo in spraševal se je zakaj. Stopil je v stik s proizvajalcem okusov in dišav. V naslednji analizi teh dveh živil se je izkazalo, da kaviar in bela čokolada delita iste glavne sestavine okusa. Rojena je bila teza, da se različna živila uskladijo, kadar imajo isti ključni okus.

Lastna znanost

Danes je ta nova kuharska disciplina postala cela znanost. Strokovnjaki v laboratoriju preiskujejo, katere jedi se usklajujejo. Za znanstveno analizo okusa se uporablja plinski kromatograf. Najbolj pomembno vprašanje je vedno samo eno: katera živila imajo iste ključne okuse? Če so okusi skladni, je okus božanski - npr. piščančja prsa in mousse au chocolat. Sliši se čudno, zdi se kot, da se okusa ne moreta združiti, vendar vsekakor to ni res. Kombinacija okusov bi morala biti vsekakor idealna.

Stari vzorniki

Danes se sliši kot, da bi bil Food Pairing popolnoma nov način priprave hrane vendar čisto nov namreč ni. V vsaki kulturi obstajajo številni primeri tradicionalnih kombinacij živil, ki se preprosto prilegajo. Nekaj ​​takšnih klasičnih okusov bi se nanašalo na šparglje in maslo, čokolado in čili, jagode in poper. Kar je bilo včasih le mnenje okusov, je danes znanstvena potrditev.

Novi svet okusov

Zahvaljujoč znanstvenim analizam se odpre celotna paleta novih kombinacij hrane. Kuharski mojstri in živilski strokovnjaki živijo prav tako v navdihujočih časih.

Oglejmo si nekaj konkretnih primerov; in sicer čokolado, korenje in paradižnik.

Čokolada ustreza k naslednjim živilom:

  • slanini
  • kozjemu siru
  • muškatnemu oreščku
  • janežu
  • čiliju
  • bananam
  • arašidovemu maslu
  • lubenici
  • rožmarinu

Korenje se prilega:

  • slanini
  • črnemu čaju
  • oljčnemu olju
  • skuši
  • piščancu
  • ličiju
  • koruznim kosmičem

Paradižnik se prilega:

  • trski
  • Darjeeling-u
  • ingverju
  • morskim algam
  • govedini
  • kiviju
  • arabski kavi
  • ementalerju

Pustite se navdihniti! Želimo vam veliko zabave pri preizkušanju novih okusov.