Žajbelj - okusna in zdravilna rastlina

Žajbelj najdemo praktično povsod po svetu. Edini izjemi sta Antarktika in Avstralija. Njegova uporaba je zelo razširjena in že tisoče let predstavlja cenjeno zdravilno rastlino in začimbo.

Žajbelj pripada rodu kadulj. Na svetu obstaja približno 1000 različnih vrst žajblja, večinoma grmovnice in zelnate rastline. V tej raznolikosti, se pojavljajo velike razlike. Obstajajo vrste, ki so visoke več kot meter in druge visoke le nekaj centimetrov. Tudi cvetijo lahko drugače. V srednji Evropi, so žajbljevi cvetovi najpogosteje vijolični, včasih tudi beli. Nekatere vrste imajo oranžne ali svetlo rdeče cvetove. Kljub vsem razlikam imajo vsi skupno lastnost: sivo zelene liste.

V Evropi se je žajbelj sprva pojavil predvsem v Dalmaciji in Makedoniji. Vendar pa se je kmalu razširil po vsej celini. Okrog rastlin z zdravilnimi lastnostmi so se vedno pojavljale različne legende. Druidi so menili, da je mrtve mogoče obududiti s pomočjo žajblja, v srednjem veku so verjeli, da žajbelj lahko prepreči širjenje kuge. Vseskozi pa so ga uporabljali tudi kot začimbo. Danes se žajbelj prideluje predvsem v Sredozemlju, na Krimu, na Irskem, v Skandinaviji in ZDA.

Žajbelj ima močan, balzamičen vonj in pikantno, grenak okus. To je posledica vsebnosti eteričnih olj in grenkih taninov. Uporablja se predvsem v italijanski kuhinji, dobro pa se ujame z mesom, perutnino, ribami in divjačino. Žajbelj uporabljamo svež ali posušen. Med sušenjem zaradi koncentracije sestavin postane bolj aromatičen.

Tudi ime "Salvia" opominja na dolgo uporabo žajblja kot zdravilne rastline. Ime izhaja iz latinskega izraza "salvare", kar pomeni ''se pozdraviti''. Žajbelj se uporablja pri kašlju in hripavosti. Prav tako blagodejno vpliva na želodec in z rednim uživanjem lahko prepreči prehlad. Zaradi svojih antiseptičnih lastnosti pomaga pri težavah z dlesnimi. Žajbelj se ne uporablja le kot zdravilna rastlina in začimba. Je namreč zelo vsestranski. V Južni Ameriki se uporablja kot fumigant. Pri izdelavi parfumov se ga uporablja kot osvežilec, najdemo ga v izdellkih za nego las, uporablja pa se tudi za odganjanje insektov. Žajbelj je tudi zelo priljubljena okrasna rastlina, uporablja se lahko tudi kot pospeševalec komposta.