Kokosovo olje - okusno in zdravo

Kokosovo olje je eno izmed najbolj vsestranskih olj. Sprva znano kot nezdravo, danes uživa sloves enega najbolj zdravih olj. ​

Kaj je kokosovo olje?

Kokosovo olje je naravno rastlinsko olje. Pridobljeno je, kot že ime pove, iz stiskanja kokosovih orehov. Kokosovo olje vsebuje približno 99% nasičenih maščobnih kislin, ki so vezane na trigliceride.

Trenutek! Nasičenih maščobnih kislin? Mar niso nasičene maščobne kisline nezdrave? To smo v zadnjih desetih letih velikokrat slišali. Potrebno je razlikovati, saj obstajajo različne vrste nasičenih maščob in niso vse škodljive. Srednje verižne maščobne kisline na primer, prav tako spadajo v skupino nasičenih maščob, vendar imajo popolnoma drugačne lastnosti. So enostavno prebavljive in nekaj zelo različne lastnosti. So enostavni za prebavo in topne v vodi.

Ko jih zaužijemo s prehrano, gredo preko krvnega obtoka naravnost v jetra. Tam se srednje verižne maščobne kisline pretvorio v ketone, ki zagotavljajo dolgotrajno moč možganov. Kokosovo olje je iz tega stališča prava hrana za možgane.

Kokosovo olje ne vsebuje trans maščob. Zato predstavlja alternativo umetnim ozorima sintetičnim maščobam in maslu. Mnogi ne vedo, vendar so v mleku prežvekovalcev naravno prisotne transmaščobe. Teleta te maščobe potrebujejo, človek ne. Če želite omejiti vnos transmaščob, je kokosovo olje idealna alternativa.

Lastnosti srednje verižnih maščobnih kislin

Ker so nasičene maščobe dolgo časa slovele kot nezdrave, se raziskave o njih šele dobro začenjajo.

Obstajajo različne vrste srednje verižnih maščobnih kislin. Te vključujejo lavrinsko, kaprilno, kapronsko in kaprinsko kisline. Od teh je najbolj raziskana lavrinska kislina. Izkazalo se je, da zagotavlja energijo, deluje proti bakterijam, virusom in glivam. Omejuje njihovo rast ali jih uniči. Poleg tega so vse srednje verižne maščobne kisline odlične za nego kože.

Štiri zgoraj navedene maščobne kisline tvorijo približno 60 do 71% sestavin kokosovega olja. Nobeno drugo jedilno olje nima višjega, naravno prisotnega delža srednje verižnih maščobnih kislin.

Uporaba kokosovega olja

Lahko rečemo, da je kuhinji kokosovo olje kralj med olji. Lahko se uporablja kot namaz, z njim lahko zamenjate konvencionalna olja v majonezi ali različnih prelivih. Prej ga je potrebno segreti, pri 24 stopinjah Celzija namreč postane tekoče.

Kokosovo olje lahko uporabite kot sestavino za juhe, žitarice, smoothije, napitke in sladice. Zaradi svoje zelo visoke točke dimljenja, je primerno za praženje in pečenje, jedem pa podari eksotični pridih.

Priporočamo, da uporabljate visoko kakovostno, hladno stiskano in deviško kokosovo olje iz ekološke pridelave. Tako ste lahko prepričani, da uživate v olju najvišje kakovosti.