Zlata pravila za uporabo začimb

Začimbe dajejo piko na i vsem jedem. Pomembno pa je, da jih znamo uporabljati. Pripravili smo vam nekaj zlatih pravil za uporabo začimb. 

Pravilno shranjevanje

Nepravilno skladiščenje lahko omogoči naravni okusi začimb dokaj hitro izhlapi. Suhe, temne in nepredušnih zabojnikov, da za najboljšo shranjevanje. Vlaga predvsem izkrivlja okus. Iz tega razloga, to ni dobra ideja za shranjevanje začimb ali nad pečjo, kjer se para iz vaše kuhanje nagiba zbrati.

Začimba je prestar, ko odprete posodo in ne voham nič več.

Uporabljajte začimbe, ki so vam všeč

Vsak človek je drugačen, kar je nekomu všeč, drugemu ni. Ugotovite, katere začimbe so vam všeč in uporabljajte tiste. 

Način priprave 

Nekatere začimbe pri segrevanju izgubijo okus, zato poskrbite, da jih ne dodate prekmalu. Paprika na primer, ne prenaša visoke vročine in hitro lahko postane grenka. 

Sveža zelišča

Sveže nabrana zelišča imajo najbolj intenziven okus. To je razumljivo, saj njihova aroma prihaja iz svežih eterinih olj, ki so prisotna v rastlni. Sveže zelišča dodajte čim kasneje oziroma po kuhanju, saj hitro izgubijo svojo aromo. 

Klasične začimbe

Obstaja razlog, zakaj obstajajo klasične začimbe. Primerne so natanko za tiste jedi, kot je navedeno. Ko enkrat obvladate osnove, lahko začnete eksperimentirati z dodajanjem drugih okusov.

Zdrobite svoje začimbe

Čim kasneje med pripravo jedi zdrobite začimbe, da sprostite njihova eterična olja. To še posebej velja za sveža zelišča, vendar pa v možnarju lahko zdrobite tudi suhe začimbe in tako uživate v njihovih polnih okusih. 

Izberite eno glavno začimbo

Vedno uporabljajte glavno začimbo. Vse druge začimbe pa naj okus le zaokrožijo. Dve intenzivni začimbi se ne ujemata dobro.  

Potrpežljivost

Nekatere začimbe potrebujejo čas, da razvijejo svoje okuse, zato jedi marinirajte. To velja tudi za solato. Za njeno popolno aromo, naj postoji nekaj minut.  

Manj je več

Poskrbite, da začimbe, ki jih uporabljate ne prekrijejo naravnega okusa jedi. Še posebej pazljivi bodite pri zelenjavi. Nekatere vrste imajo že naravno prijeten okus in ne potrebujejo veliko začimb. V tem primeru lahko uporabite le ščepec sladkorja ali soli in tako uživate v naravnem okusu. 

Ne bojte se začimb! Preizkušajte, naučite se osnov in pusite svoji ustvarjalnosti prosto pot.