Uporaba posameznih vrst olj - 2. del

V nadaljevanju našega prispevka ''Uporaba posameznih vrst olj'' bomo nekaj pozornosti namenili oljem, ki s svojo nianso jedi spremenijo v nekaj posebnega in ne bi smeli manjkati v nobeni kuhinji.

Kokosovo olje

Med naravnimi olji za peko in cvrtje ni bolj priljubljenega, kot je kokosovo olje.  Kokosovo olje vsebuje več kot 90 odstotkov nasičenih maščob, zaradi tudi pri močnem segrevanju ne prihaja do trans maščob. Če k temu dodamo izjemno visoko dimno točko, ki je 185-205 stopinj, kokosovo olje ni zaman tako priljubljeno. Tudi med segrevanjem ohranja vse svoje zdravilne lastnosti. 

Vas skrbi intenziven okus kokosa? Večina arome med segrevanjem izhlapi. Kokosov okus se zato skoraj ne zaznava več. 

Orehovo olje

Gre za eno izmed bolj priljubljenih jedilnih olj. Poznamo dve različici - orehovo olje iz praženih orehov in orehovo olje iz nepraženih orehov. Olje iz praženih orehov je intenzivnega okusa, olje iz nepraženih orehov pa je bolj blago.

Orehovo olje ima nizko dimno točko in je zato primerno le za hladne jedi. Idealno je za v solate, juhe, kot dodatek zelenjavi, ribam in sladicam, kjer razvije svoj poseben okus. 

Laneno olje

To olje je zaradi visoke vsebnosti omega-3 maščobne kisline  eno izmed najbolj zdravih olj. Najboljšega okusa je čimbolj sveže. Ima rahlo grenak okus, ki spominja na lešnike. Laneno olje je primerno za izboljšanje juh, zelenjave, solat in marinad.

Opomba: Zaradi visoke vsebnosti maščobne kisline omega-3 zelo hitro oksidira in postane grenko. Za povečanje časa skladiščenja, se ga lahko zamrzne.  To je idealen način shranjevanja, saj do okoli minus 20 stopinj, ostane v tekočem stanju.

Arganovo olje

V zadnjih letih smo ga več ali manj preizkusili vsi. Ne zaradi njegovega izbranega okusa, ampak zaradi njegove uporabe v kozmetičnih izdelkih. Arganovo olje se pridobiva iz praženih oreščkov iz arganovega drevesa. Primerno je tudi za pripravo jedi. Najbolj smiselna je uporaba po koncu kuhanja. Lahko se uporablja tudi za peko, vendar ni tovorstna uporaba ni priporočljiva, saj se uničijo dragocene sestavine in okus.

Mandljevo olje

Kot pove že ime samo, je to olje iztisnjeno iz mandljev. V kuhinji uporabljamo mandljevo olje, ki se dobro ujame z zelenjavo in obogati vsak solatni preliv. Odlično je tudi za žita in sladice, ki jim podari prijetno mandljevo aromo.

Mandljevo olje se zaradi svoje kakovosti lahko uporablja za peko, vendar je za tovrstno uporabo preveč dragoceno.