Origano - legendarna začimba z zdravilnimi učinki

V primerjavi z ostalimi začimbami, se origano kot začimba uporablja relativno kratek čas. Danes je origano nepogrešljiva začimba mediteranske kuhinje. Veliko tradicionalnih legend pa potrjuje, da je bil origano pomembno zdravilno sredstvo že tisoče let.

Ime origano izvira iz starodavne grščine. Danes lahko le ugibamo o prvotnem pomenu besede. Oba origana - mehiškega in kubanskega, imenujemo origano.

Rastlina izvira iz Sredozemlja, vendar dandanes raste po vsem svetu v toplih in zmernih podnebjih. Origano spada v družino mete, dosega višino kolena, je nekoliko kosmat in najbolje uspeva v apnenčasih tleh. Cveti od julija do septembra. Cvetovi so polni zelo sladkega nektarja (76%).

Od antike pa vse do danes, obstaja več različnih legend okrog te rastline. Včasih so ga uporabljali kot kadilo v hišah za odvračanje demonov. V srednjem veku so ga cenili kot čarobno zelišče, ki odganja čarovnice in celo samega hudiča. Tudi v sodobnih časih, nekateri menijo, da krepi ljubezen novo poročenih mož.

Že od antike cenjen kot zdravilo, pa se origano kot začimba uporabla šele 300-400 let. Je tipična začimba mediteranske kuhinje. V Italiji, Španiji in Grčiji ga uporabljajo pri pripravi veliko jedi. Aromatičen, pikanten, rahlo sladek okus je najbolj izrazit s kuhanjem. Odlično se ujame s testeninami, picami, zelenjavo, mesom in omakami. Zelo dobro se ujame s timijanom in rožmarinom.

Kot zdravilno rastlino so ga uporabljali že v 1. stoletju. Poleg tega, da spodbuja apetit, izboljšuje tudi razpoloženje.  

Origano blagodejno vpliva na prebavo in njegova eterična olja imajo protivnetni učinek, zato se uporablja tudi pri boleznih dihal.

Sedaj poznate več kot dovolj razlogov, da origano pogosteje vključite v svoj jedilnik.