Tipične južnoameriške začimbe

Južna Amerika je celina kontrastov. Zaradi svoje razgibanosti, ni presenetljivo, da je dom različnih začimb. Mnoge od njih so sedaj, zaradi svoje priljubljenosti, na voljo po celem svetu.

Tri klasične južnoameriške začimbe, ki se dandanes uporabljajo po vsem svetu, so paprika, čili in roza poper.

Paprika

Paprika izvira iz Južne Amerike,vendar jo zdaj gojijo predvsem na Madžarskem, v Bolgariji, Španiji, južni Franciji in Grčiji. Rastlino in plod se imenujejo "paprika". Glede na barvo, velikost in pikantnost, pa ima slednja lahko veliko drugih imen.Kot začimba, se posušene paprike z različnimi stopnjami pikantnosti zmelje. Danes skoraj ni kuhinje, kjer ne uporabljajo paprike.

Pri veliko različnih jedeh, je uporaba paprike nepogrešljiva: golažove juhe, vse vrste mesnih jedi, ribje jedi, pikanten riž, jedi iz krompirja, enolončnice, solate, omake, pice, zelenjava, itd.  

Kajenski poper / Čili

Mlet čili ali cayenne oziroma kajenski poper nima s poprom nič skupnega, saj je pridobljen iz zelo pekočih sort paprike.

Rastline izvira iz Južne Amerike, danes pa jih gojijo tudi v Afriki in Indiji. Poskusi gojenja čilija so se začeli pred približno 7.000 leti v bližini prazgodovinskih najdišč pokopa v Peruju.

Kajenski poper je primeren za začinjanje mesnih jedi, enolončnic, golažov in paradižnikove juhe, enolončnic, temne omake, pice ali divjačine.

Roza poper

Pod imenom "roza poper", priznavamo plodove brazilskega in perujskega poprovega drevesa. Drevesa zrastejo do 14 metrov visoko in jih najdemo po celotni Južni in Srednji Ameriki. Zanimivo je, da ne gre za pravi poper, ampak popolnoma drugo rastlino. Plodovi teh dreves so rahlo aromatični in po okusu podobni popru. Zato jih imenujemo tudi poper, čeprav so dejansko jagode. Zaradi svojega izgleda, se ti plodovi pogosto mešajo s poprom v poprovih mešanicah.

Danes v Južni Ameriki gojijo veliko drugih začimb, ki provotno ne izvirajo od tam. Kljub temu sedaj predstavljajo pomemben gospodarski dejavnik za to območje.

Južnoameriška kuhinja

Južnoameriška kuhinja je skupek različnih trendov in tradicij z velikimi regionalnimi razlikami. Da bi zares kuhati "ameriško", morate upoštevati zelo široko paleto jedi. V njej najdemo vplive nekdanjih kolonialnih sil, močno pa so jo zaznamovali Španci. Vsaka država v Južni Ameriki ima edinstvene tradicije za kuhanje in pripravo hrane.

Tako je praktično nemogoče prešteti vse tipične jedi iz Južne Amerike. Tipične sestavine, ki se uporabljajo v južnoameriške kuhinje so bistveno drugačne, ker je celina geografsko tako drugačna. V nekaterih regijah igrajo pomembno vlogo koruza, fižol, krompir in riž. Na Karibih pa so najpomembnejši morski sadeži.  

Ta raznolikost pomeni praznik različnih receptov! Iz tega razloga je skoraj vsakdo že okusil južnoameriško hrano. Naš nasvet: kupite si dobro južnoameriško kuharico in z njeno pomočjo naredite prve kulinarične korake v novem svetu. Začimbe, ki jih potrebujete lahko najdete tukaj.