20 najbolj zdravih začimb na svetu - 1. del

20 najbolj zdravih začimb na svetu - 1. del

Začimbe in zelišča se pogosto zavračajo kot "sekundarni akterji" v prehrani, vendar si mnogi zaradi hranilnih snovi zaslužijo večjo zaslugo. Čeprav zelišča ali začimbe uporabimo v majhnih količinah, pogosto vsebujejo več antioksidantov (ali drugih zdravih snovi), kot se zdi. Pravzaprav ni živil, ki bi vsebovala več antioksidantov kot nekatere začimbe.

Zato, če vas zanima še bolj zdrav življenjski slog, priporočamo, da si založite naslednja zelišča in začimbe ter jih uporabite pri kuhanju.

1. Kurkuma

Kurkuma ima značilen okus in je glavna začimba, ki se uporablja v številnih curryjih v indijskem slogu. Sama ima kisel, rahlo grenak okus, zato se pogosto uporablja v kombinaciji s kumino, kardamomom in drugimi začimbami, da zaokroži okus.

Kurkuma ima protivnetne lastnosti, zato lahko pomaga pri različnih tegobah, ki jih dejansko povzroča pretirano vnetje. Ima tudi antioksidativne in imunostimulacijske lastnosti ter pomirja prebavni sistem.

Poleg tega nekatere nedavne študije, ki še potekajo, ocenjujejo potencialne lastnosti kurkumina proti raku.

Kurkuma se najpogosteje uporablja v curryju in chutneyju, lahko pa jo kombiniramo tudi z drugimi začimbami. Koristen nasvet: črni poper vedno kombinirajte v kombinaciji s kurkumo. Snovi, ki jih vsebuje črni poper, znatno povečajo absorpcijo učinkovin kurkume v črevesju!

2. Rožmarin

Rožmarin s svojimi igličastimi listi nekoliko spominja na bor. Pravzaprav tudi njegov okus in balzamični vonj spominjata na bor, vendar z rahlim pridihom mete. Ta zimzeleni grm je značilen za sredozemski grm in se pogosto uporablja pri kuhanju, na primer za aromatiziranje mesnih ali krompirjevih jedi.

Rožmarin se v zeliščni medicini uporablja predvsem kot prebavna začimba in zaradi svojih balzamičnih lastnosti. Na splošno rožmarin podpira imunski sistem in ga krepi ter lahko pomaga tudi v primeru manjših motenj krvnega obtoka, saj spodbuja krvni obtok.

3. Bazilika

Nedvoumen okus sveže bazilike ni enak nobenemu drugemu v svetu zelišč in začimb! Izdelek številka ena, ki poudarja izjemen okus bazilike, je zagotovo genovski pesto, katerega glavna sestavina je to aromatično zelišče. Mimogrede, Pesto je odličen način za dodajanje slastnega okusa bazilike najrazličnejšim jedem, ne le testeninam.

Če bazilike še vedno ne uporabljate v svojih receptih ali jo v vsakem primeru uporabljate malo, je vredno povečati njeno uporabo, saj to čudovito aromatično zelišče med drugim vsebuje minerale in vitamine, ščiti celično strukturo, ima protivnetne lastnosti in pomaga pri zdravju srca in ožilja.

Kot da to ne bi bilo dovolj, ima bazilika tudi antibakterijski učinek. Veliko dobrih razlogov za gojenje bazilike na vrtu ali na okenski polici, da bo vedno pri roki.

4. Kumina

Večina kumino povezuje s tacosi, ker je glavna sestavina v številnih mešanicah začimb, ki se uporabljajo za pripravo te okusne jedi. Kumina pa je odlična tudi na krompirju, v krušnem testu ali celo na drugih jedeh, ki jim želite dati še posebej intenziven okus.

Kumina si zasluži mesto v vaši shrambi ne samo zaradi okusa, ampak tudi zaradi zdravstvenih koristi. Med temi so glavni pozitivni učinki na prebavo in vključevanje dragocenih hranil, kot so fosfor, tiamin in kalij, ki jih naše telo potrebuje vsak dan.

5. Muškatni orešček

Okus muškatnega oreščka je težko opredeliti, ker je sladek, eksotičen in z zelo lahkotno pikantno noto. Res prefinjen okus. Ni začimb, ki imajo enak okus kot muškatni orešček.

Zagotovo ste ga že uporabljali, še posebej za pripravo sladic. Pravzaprav je muškatni orešček začimba, ki se pogosto pojavlja med sestavinami številnih receptov, a le redki vedo, da je tudi zdrav.

Muškatni orešček ima razstrupljevalne lastnosti, zato se uporablja v številnih razstrupljevalnih pijačah. Lahko spodbudi aktivnost jeter in ledvic ter pomaga odstraniti toksine.

Muškatni orešček se lahko uporablja tudi kot pomoč pri spanju in naravno zdravilo za številne prebavne težave, kot je slabost.

Pomembno: ne pretiravajte z muškatnim oreščkom! To začimbo je treba vedno uporabljati zmerno, saj lahko povzroči spremembe zavesti in je strupena.

6. Žafran

Žafran je, kot je znano, najdražja začimba na svetu. Zaradi velike vsebnosti karotenoidov in rahlo medene note daje jedem lepo rumeno barvo. Pazite pa, da ne pretiravate z žafranom, saj bi sicer lahko jedi dal grenak okus.

Večina koristi žafrana prihaja iz uporabe njegovega ekstrakta in ne v prahu ali pestičih, ki jih običajno najdemo na trgu. Kljub temu je lahko še vedno koristno uporabljati žafran tudi v teh oblikah, saj ostaja zelo zdrava začimba.

Poleg že omenjenih karotenoidov vsebuje žafran tudi vitamine in organsko spojino, imenovano safranal, ki lahko pozitivno vpliva na možgansko aktivnost. Pravzaprav se njegov izvleček uporablja za zdravljenje motenj razpoloženja in tudi kot pomirjevalo.

7. Ginseng

Ginseng se uživa zgolj zaradi njegovih koristi za telo in ne zaradi sposobnosti, da izboljša okus jedi. Pogosto ga najdemo v obliki dodatkov.

Ginseng velja za čudežno rastlino v mnogih delih Azije, kjer se pogosto uporablja kot univerzalno zdravilo, čeprav študije o številnih njegovih učinkovitih lastnostih še niso potrdile. Očitno pa ginseng spodbuja sproščanje ACTH, hormona, ki posledično povzroči proizvodnjo kortizola, tako imenovanega "stresnega hormona". Zato pravi, da ginseng pomaga ohranjati duševno koncentracijo in izboljšati odziv na psihofizični stres.

8. Kardamom

Nič ni tako okusnega kot kardamom, in če ste ljubitelj indijske hrane, ste verjetno tudi ljubitelj kardamoma. Je rahlo pikanten, vendar ne pretirano in ima rahlo svežo noto, ki spominja na meto. V kuhinji se uporablja tako za slane kot sladke jedi.

Morda je najpomembnejši razlog za vključitev kardamoma v vašo prehrano zaradi njegovih prebavnih koristi. Pravzaprav se uporablja za spodbujanje prebave in tudi za preprečevanje halitoze. Zdi se, da ima kardamom tudi antioksidativne lastnosti, ki pomagajo telesu v boju proti prostim radikalom.

Še ena zanimivost: kardamom se pogosto uporablja tudi v industriji parfumov.

9. Curry

Curry jed, je dobila ime po mešanici začimb, znanih kot curry. Obstaja nešteto različnih načinov za njegovo pripravo, z različnimi začimbami in v različnih razmerjih, zato ima vsak curry drugačen okus.

Očitno je, da ima curry tudi številne ugodne učinke na naše telo in je vir številnih hranil in antioksidantov. Nič čudnega, saj je curry mešanica številnih različnih začimb, od katerih so nekatere prav na tem seznamu in vse imajo različne pozitivne lastnosti. Izberite svojo najljubšo mešanico, res ne morete zgrešiti glede na dejstvo, da skoraj vsi curryji vsebujejo veliko zdravih začimb.

10. Timijan

Timijan daje jedem zelnat in aromatičen okus, ne da bi pritegnil vso pozornost v smislu okusa, razen če ga porabite preveč! Timijan je kot nalašč za dodaten pridih različnim receptom, kot so mesne kroglice, juhe, enolončnice ali celo za mariniranje mesa.

Če govorimo o njegovih lastnostih, je timijan bogat s flavonoidi, zaradi česar je koristen za podporo želodca. Ima tudi izkašljevalne in protimikrobne lastnosti, pravzaprav se timijan že zelo dolgo uporablja za zdravljenje kašlja ali bronhitisa. Poleg tega se zdi tudi dober antioksidant. Ker je pomembno, da s hrano dobimo zadostno količino antioksidantov, je priporočljivo, da imamo vsak dan raznoliko prehrano, saj je v različnih živilih toliko različnih antioksidantov. Zato je morda koristno, da v svojo prehrano vključimo tudi timijan.

To je deset najbolj zdravih začimb na svetu. Kot ste videli, uporaba teh začimb ni samo užitek za vaše brbončice, ampak tudi za vaše telo! Če tega še niste storili, jih je vredno pogosteje uporabljati v kuhinji. V naslednjem članku boste našli še deset drugih začimb, ki bodo dopolnile naš seznam. Kmalu!