Čokolada Zotter: okusen užitek iz Štajerske

Čokolada Zotter: okusen užitek iz Štajerske

Zgodba Zotterja je tudi zgodba o človeku, ki mu ni bilo mar za konvencionalno in je stvari premislil drugače. Josef Zotter je postal nov proizvajalec čokolade, kar ga je na koncu postavilo med najboljše čokoladne izvajalce na svetu. Osnova za to slavo je bilo nekonvencionalno razmišljanje in ogromna paleta izdelkov, ki ponujajo prostor za kreativne, pa tudi klasične kreacije.

Kako se je vse začelo ...

Zgodba o uspehu Zotter Schokoladen se je začela pred skoraj tridesetimi leti, natančneje leta 1992. Letos je Josef Zotter sam pričel izdelovati čokolado. Takrat je še imel svojo slaščičarno v Gradcu in je hotel razširiti asortiman. Razvil je nov postopek za proizvodnjo čokolade, s katerim je kasneje izdelal ročno izdelano čokolado.

Dve leti pozneje je Josef Zotter začel sodelovati z Andreasom H. Gratzejem. Umetniški oblikovalec naj embalažo čokolade okrasi s svojimi umetniškimi deli. Ta kombinacija umetnosti in kulinarike je bil zlati ročaj, zato so bili izdelki izraziti. Cilj raznolikih motivov embalaže, ki so še vedno prepoznavni in navdihujejo ljudi, se še vedno izvajajo.

Leta 1999 je bila v Riegersburgu na Štajerskem dokončno odprta tovarna čokolade Zotter. Potem je Josef Zotter začel potovati v države izvora surovin, ki jih potrebuje za svojo čokolado. Rezultat je proizvodnja bean-to-bar, za katero je bila proizvodnja razširjena leta 2007. Od takrat so vse sestavine predelane neposredno iz kakavovih zrn v Riegersburgu. Kakavova zrna zato kupujejo neposredno v izvornih državah, uvažajo na Štajersko in jih tam samo pražijo, zmeljejo in predelajo neposredno v tovarni. Ta nov postopek je zahteval veliko strokovnega znanja in izkušenj, kar se je odražalo tudi v popolnoma novih čokoladnih stvaritvah, vendar je bilo zdaj surovine in predelavo mogoče natančneje razumeti in nanjo vplivati. Poleg tega je podjetje Zotter Schokoladen postal eden redkih neodvisnih proizvajalcev bean-to-bar v Evropi, ki prideluje le v ekološki kakovosti in v okviru pravične trgovine.

Čokolada gledališče

Povpraševanje po čokoladah Zotter se je od najkasneje leta 2002 hitro povečalo, samo podjetje pa zdaj privabilo množico ljudi z nekaj sto tisoč obiskovalci na leto. Ob ogledu tovarne lahko prav tako doživite gledališče s predstavitvijo zgodovine Zotterja, ki jo s filmom ponovno doživite v živo, na voljo so tudi različne degustacijske postaje, kjer lahko prigriznete in okusite različne vrste čokolade.

Velik izbor

Trenutno podjetje Zotter Schokoladen predela okoli 200 ton kakavovih zrn in 150 ton kakavovega masla pri 646 tonah čokolad na leto. Ogromna ponudba vključuje več kot 500 različnih vrst čokolade. Poleg klasičnih sort, ki prihajajo v vseh domiselnih okusih, so sčasoma nastale tudi nove linije. Poleg Nashido, tanke, kremne čokoladne tablice, je tu še Mitzi Blue, čokolada v krogu z domiselnimi vzorci. Poleg tega kupci lahko izumijo in izdelajo posamezne čokolade po lastni izbiri. Tovarna čokolade v Riegersburgu zdaj zaposluje več kot 200 ljudi.

V Piccantinu bodo naše stranke našle več kot 200 čokoladnih kreacij proizvajalca čokolade Zotter. S tem velikim izborom, od klasičnih tablic do vročih čokolad in kave do darilnih čokolad, za vsak okus se najde idealen kos tablice.