Šetraj - tisočletja cenjena začimba

Šetraj je razburljiva začimba, ki izboljšuje okus številnim jedem. Poleg tega pa ima tudi zdravilne lastnosti. ​

Izvor in ime

Šetraj prvotno izvira iz Sredozemlja okoli Črnega morja. Danes pa raste tako v Evropi kot v Iranu, Indiji, Južni Ameriki in Aziji. 

Izgled

Šetraj spada v družino ustnatic. Zraste do višine kolen, listi v obliki lancete pa so dolgi okoli tri centimerje in široki približno pol centimera. Majhni cvetovi šetraja so roza do vijolične barve. 

Sejanje

Če želite šetraj vzgojiti sami, ga je potrebno sejati spomladi. Seme pokrijte z malo zemlje in pazite na stalo vlago. Sadike spomladi prestavite na prosto. Priporočamo, da jih razporedite v vrstice z razdaljo 25 cm. Poiščite sončen prostor, zavarovan pred vetrom in pognojite s kompostom. Poberite ga z julijem. Odrežite vejice čim bližje tlem in obesite, da se posuši. Na ta način bo rastlina tvorila nove poganjke, ki jih redno režite. 

Okus

Šetraj vedno pobiramo pred cvetenjem. V tem času imajo listi daleč najbolj intenzivno aromo. Šetraj je zelo aromatičen in na trenutke pekoč. To je zaradi eteričnih olj, ki ji vsebuje. To je razlog, zaradi katerega slovi po svojih blagodejnih učinkih na zdravje.  

Uporaba

Pazite pri doziranju šetraja. Okus je zelo intenziven, zato je velja "manj je več". Poleg tega rastlina šele s kuhanjem razkrijte svoj poln okus.  

Šetraj je idealen za izboljšanje solat, krompirja, zelenjave in gobjih jedi. Uporablja se tudi pri izdelavi klobar in v jedeh iz fižola. 

Zdravilne lastnosti

Stari Rimljani niso cenili šetraja le v kuhinji. Včasih so mu pripisovali lastnosti afrodizijaka. Ta lastnost ni bila nikoli zares dokazana. Vsekakor pa ima zdravilne lastnosti. Spodbuja prebavo, pozitivno vpliva na celotna prebavila in odpravlja napenjanje in krče. Zaradi svojih antiseptičnih lastnosti se lahko uporablja za lajšanje vnetij v ustih in grlu in pri kašelju ter hripavosti. V tem primeru priporočamo pripravo čaja, ki spodbuja izkašljevanje. Rastlino lahko uporabljate tudi kot dodatek k kopeli.

Nasvet: Posadite šetraj zraven fižola in se ubranite uši. Ti dve rastlini sta vsekakor dobri sosedi.