Recept za poljski božični medenjak

Recept za poljski božični medenjak

Medenjakova torta (poljsko 'piernik') je na Poljskem za božič nepogrešljiva. Gre za pecivo, bogato s pikantnimi aromami, s slastnim in intenzivnim okusom, ki ga za praznike pečejo praktično v vsakem domu. Njegova priprava je praznična tradicija, ki se praznuje v družini, še posebej radi pa ga imajo najmlajši. Poleg "karpia", tj. krapa, "pierogów", tj. pierogi, nekakšnih raviolijev, in "kapusty z grzybami", jedi iz zelja in gob, je piernik pravi simbol poljskega božiča.

Testo običajno rahljajo s pecilnim praškom ali sodo bikarbono. Izkušeni peki za osnovo večinoma uporabljajo pšenično ali rženo moko, obe vrsti pa radi mešajo pol-pol. Za značilen aromatičen okus medenega testa se receptu dodajo med in začimbe. Naravni med se doda po taljenju ali rahlem porjavenju. Lahko pa ga nadomestite tudi z umetnim medom ali mešanico sladkorja in karamele. Od začimb se dodajata predvsem cimet in klinčki, v manjših količinah pa tudi muškatni orešček, ingver in začimbe. V prodaji so posebne mlete mešanice začimb za medenjake. Piernik je treba pripraviti nekaj dni pred zaužitjem, saj postane mehak šele po določenem času. Najbolje ga je hraniti v hladnem in suhem prostoru, kjer lahko pokrit "leži" do nekaj mesecev.

Za poljski božični medenjak potrebujete naslednje sestavine:

35 dag medu
20 dag sladkorja
4 jajca
2 žlici vode
1 žlica masla
1 kg moke
2 čajni žlički sode bikarbone
1 žlička mletega cimeta
1 čajna žlička mletih nageljnovih žbic
Karamela iz žličke sladkorja
20 dag grobo sesekljanih orehov
10 dag blanširanih sultan (rozin)
maščobe za pekač

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 160 °C.
  2. Maslo stepajte, dokler ne dobi konsistence smetane.
  3. Dodajte rumenjake, stepene s sladkorjem, moko, zmešano s sodo bikarbono, stopljeni med in karamelo (pripravite jo iz žličke sladkorja in malo vode, da postane rjava).
  4. Z žlico pregnetite testo, da v njem ne bo grudic.
  5. Dodajte oreščke in rozine.
  6. Vmešajte začimbe in dodajte stepene beljake.
  7. Testo previdno, a temeljito premešajte in ga prenesite v namaščen pekač.
  8. Pekač dajte v pečico in pecite približno 50 minut.
  9. Preden pekač vzamete iz pečice, preverite z zobotrebcem.
  10. Ko se torta popolnoma ohladi, jo odstranite iz pekača.

Recept lahko poljubno spreminjate: lahko na primer izpustite rozine in jih nadomestite s kandiranimi pomarančami ali pa se popolnoma odrečete oreščkom. Ko se torta ohladi, jo lahko po dolžini prerežete na pol, namažete s plastjo marmelade in nato ponovno sestavite.

Kaj pravite? Zakaj ne bi svoje družine in gostov za božič presenetili s poljskim medenjakom? Lepa novost za praznovanje na drugačen način kot običajno!

Ostane nam le še, da vsem zaželimo vesel božič!

Zahvaljujemo se Aleksandri iz naše poljske ekipe za recept in ta članek.