Ideje za prigrizke v času evropskega prvenstva

torek, 14. junij 2016

Ideje za prigrizke v času evropskega prvenstva

EM je v polnem zamahu. Za tiste, ki ne le želijo čipi vedno & Co grizljati za igre, ampak želijo, da bi malo več začimb v dnevni vsak dan, smo zbrali nekaj receptov z alternativnimi prigrizek ideje tukaj.

Čičerika za grizljanje

Sestavine:

400g čičerike (konzerva ali kozarec)

Olje, nevtralnega okusa

1 žlička kajenskega popra
1 žlička kumine v prahu
1 žlička sladke paprike
1 žlička česna v prahu ali svež česen
1 čajna žlička soli

Priprava:

Operite čičerke z mrzlo vodo in jo odcedite. Nato pustite, da se posuši med dvema kuhinjskima krpama.
Osušeno čičekriko razporedite na peki papir in jo pecite med 30-35 minut (190 stopinj pri vklopljenem spodnjem in zgornjem grelu ali 175 stopinj pri ventilaciji). Vsakih 10 minut jo premešajte. Ko čičerika nežno porjavi in postane hrustljava jo vzemite iz pečice. Med tem vse začimbe v skledi zmešajte. Še vročo čičeriko dajte v drugo skledo, pokapajte z oljem in dobro premešajte. Nato dodajte mešanico začimb in dobro premešajte, dokler niso začimbe enakomerno porazdeljene. Počakajte, da se ohladi in uživajte.

Finger food iz svinjskega fileja

sestavine:

500 g svinjske ribice
100 ml belega vina
Rožmarin (posušen ali svež)
5 strokov česna
4 žlice limoninega soka
4 žlice oljčnega olja
poper
sol

Priprava:

Iz mesa odstranite vidno maščobo in tetive, narežite na 1 cm debele medaljone in začinite s soljo in poprom. Operite in drobno nasesekljajte rožmarin. Medaljone specite na 2 žlicah olje, na vsaki strani 3 minute, nato postavite v skledo in potresite z rožmarinom. Olupite česen in ga narežite na tanke rezine. V ponvi ga nežno popražite, da porjavi (ne predolgo, sicer postane grenak) in nato zalijte z vinom.Medaljone prelijte z omako in dodajte 2 žlici olja in limoninega soka. Še enkrat začinite s soljo in poprom in pustite 12 ur v hladilniku.

Raw Food krekerji

Sestavine:

160 g sončničnih semen
160 g lanenega semena
100 g bučnih semen
150 ml vode
5 žlic oluščenih semen konoplje
2 žlici chia semena
2 žličke soli
1 žlička popra
1 žlička kajenskega popra
1 ščepec čili v prahu

Priprava:

Sončnična, bučna in lanena semena (pest vsakih) zmeljeno. Dodamo jih v skledo in zmešamo s preostalim lanenim semenom, chia semeni, dodamo začimbe in zmešamo. Dodamo vodo in zgnetemo v trdno maso. Pustimo počivati 2 uri. Maso razporedimo na površino in z modelčki oblikujemo krekerje. Polagami jih na peki papir in jih pusitmo, da se posušijo (v pečici na 50 stopinjah).

Rdeča pesa in orehov dip

Sestavine:

50 g orehov
2 pesi (sveži)
1 kos ingverja (svežega)
½ žličke črnega popra
1 čajna žlička sezamove paste
limonin sok

Priprava:

Orehe nežno popražimo v ponvi, da razvijejo svoj pol okus. Peso v slani vodi suhamo do mehkega. Kuhano peso in orehe zmešajmo v mešalniku.

Uživajte v navijanju in grizljanju!