petek, 03. april 2015

Skrivni nasvet za žar: dobro začinjeni v sezono žara!

Ali je žar res domena moških - in ali lahko tudi ženske pričarajo okusne jedi z žara, v mnogih krogih je to zelo intenzivna razprava. Vroče železo razprave je tudi, ali se naj uporablja žar na plin, oglje ali elektriko? Ampak ne glede na to, kdo želi navdušiti svojo družino, prijatelje in sosede - dober okus podarijo vedno kakovostne sestavine in začimbe: tukaj lahko najdete namige, ki vam bodo zagotovili nepozabno kulinariko z žara!

Strokovnjaki za žar pogosto trdijo, da način peke ni ključnega pomena za okusne jedi z žara. Veliko bolj pomembni so osnovni nasveti za peko na žaru, ki učinek BBQ-ja pripeljejo v vrhunsko formo in doživetje:

  • meso nikoli ne smete ohlajenega, sepravi neposredno iz hladilniki, položiti na gril. Meso se mora najprej ogreti na sobno temperaturo, da se sprosti in da je lahko pečeno sočno in mehko
  • ko meso položite na žara mora ta biti že na delovni temperaturi, tako zagotovite, da se začimbe bolje razvijejo in vpijejo v samo meso
  • ko že govorimo o začimbah: strokovnjaki meso začinijo vedno PRED peko, nikoli potem: saj kako bi lahko začimbe prodrle v že pečeno meso s hrustljavo skorjo? Pri tem uporablja šef kuhinje križano kumino vedno za ribo oziroma cvetove pomarančevca. Obstajajo tudi številne mešanice začimb, na trgu, ki vodijo do edinstveno okusnih rib z žara!
  • in kako izgleda zadeva glede predhodnega mariniranja, ki je toliko krat opevan? - "hrano je potrebno držati vstran od olja" so prepričani nekateri strokovnjaki žara, "olje vpije" beljakovine in to pomeni, da se meso izsuši... olje za fritiranje na odprtem ognju tudi ni preveč optimalno....
  • ah ja, glede peke v aluminijastih posodah je potrebno dva-krat razmisliti predvsem, če upoštevamo nova dognanja glede lastnosti samega materiala...

Dodatni nasveti za uspešne izkušnje ob žaru:

  • kdor polaga perutnino na žar, lahko uporabi rahlo dimljene začimbe in tako doseže novo stopnjo okusa. Tudi z različnimi solmi je lahko zadeva zelo dobro.
  • to velja tudi za vse vrste mesa, predvsem za Ligo prvakov na BBQ - pri zrezkih (PROSIMO nikoli ne luknjanjte zrezkov, sicer boste izgubili ves sok!).
  • ali svinjina, piščanec, puran, govedina, jagnjetina ali morski sadeži ter zelenjava: paša za oči je tudi žar na kameni) solni plošči . Črna sol - da bodo zagotovljene razprave in AHA-ji
  • če vam je všeč (ovčji sir, skuta, ali popularno Halloumi na žaru, pa tudi zelenjava, kot so na jajčevci, paprika in bučke, vas vabimo, da uporabite končane mešanice začimb ...

Preizkusite in uživajte!