Kakšna je bila pot začimb?

V poznem srednjem veku so eksotične začimbe iz Azije prišle v Evropo. Ker so bile zelo drage, so iskali cenejše načine za nabavo. Tako je prišlo do odkritja poti začimb. ​

Odkritje začimbne poti je predstavljajo revolucijo, ki je odprla pot v Indijo. 

Pomembnost poti začimb

Z začimbami se trguje že zelo dolgo. Zahvaljujoč Aleksandru Velikem, sta poper in cimet postala priljubljena in poznana tudi v Evropi. Čeprav so bile začimbe od nekdaj drage, so njihove cene eksplodirale v poznem srednjem veku.

V desetem stoletju, je bila trgovina začimba v arabskih rokah. V tistem času so začimbe v Evropo lahko prinesli le preko arabskega ozemlja. Po kopnem pa so se dobrine selile od posrednika do posrednika, dokler niso stokrat zvišale svoje prvotne cene v Evropi.

Če bi obstajala direktna morska pot v državah kjer so rasli poper, cimet in muškanti orešček, bi lahko evropejci obšli posrednike in kovali nore dobičke. 

Te pomisleki so bili povod portugalske ekspedicije. Julija 1497 se je Vasco Da Gama  odpravil iskati začimbno pot. 

Pot

Da Gama je odplul iz Lizbone do Rta dobrega upanja v Afriki, po morski poti, ki so jo portugalski pomorščaki že poznali. Nato je potoval po vzhodni obali Afrike ob Arabskem morju do zahodne Indije.

Da Gama je plul okoli Indije in Cejlona in dosegel Bengalski zaliv in ožino Malacca in Sunda in Banda ter ne nazadnje začimbne otoke. 

Ko se je Da Gama s svojimi možmi zasidral na indijski obali Malabar v maju 1498, so bili prvi Evropejci, ki so jo kdaj naredili tako dolgo pot. Da Gama je zaradi trgovinskega sporazuma v Indiji, v Lizbono prispel polno natovorjen julija 1499. 

Vpliv tega odkritja

V nekaj desetletjih je polovica azijske trgovine z začimbami potekala preko morja po poti imenovani: Pot začimb. 

Da Gamo so imenovali v plemiča in tudi v podkralja Indije kot zahvalo za njegovo delo. Njegovo potovanje je postavilo temelje za portugalski monopol začimb med leti  1506-1570. Trgovanje z začimbami je bilo tudi eden od sprožilcev kolonizacijo, ker so tudi druge evropske sile želele kos pogače.