Vanilija - kraljica začimb

Vanilija je ena izmed najdražjih, a tudi najbolj okusih začimb na svetu. Preberite več o tej čudoviti začimbi.

Vanilija je vsestranska aromatična začimba. Si dandanes predstavljate svet brez nje?

Kaj je vanilija?

Vanilija je plezalka iz roda orhidej. Zraste lahko do višine desetih metrov dolga, obstaja pa več kot 100 različnih vrst. Le nekaj sort je primernih za proizvodnjo začimb.

Vanilija po približno petih letih razvije bledo rumene cvetove in podolgovate sadeže, ki jih imenujemo strok vanilije. Rastlina prvotno izvira iz Srednje Amerike in Karibov, gojijo pa jo tudi v Afriki in jugovzhodni Aziji.

Zgodovina vanilije

Starodavni Azteki so vanilijo uporabljali kot začimbo in kot darilo za svoje voditelje. Z njo so odišavljali tudi kakav.

Po prihodu evropejcev v Južno Ameriko je trajalo še več desetletij, za uporabo v Evropi. Vanilijo so si lahko privoščili le bogati, saj je bila izredno draga.

Razlog njene visoke cene je bil strog španski monopol na začimbe. Za nezakonit izvoz rastline pa je bila zagrožena smrtna kazen. Z neodvisnostjo Mehike leta 1810 pa je bila rastlina na voljo tudi drugje. Ker pa so naravni opraševalci vanilije kolibriji je potrebno rastline zunaj avtohtonih območij oprašiti na roke.

Pridelovanje

Vanilijo danes gojijo na plantažah. Stroke pridelajo ko dosežejo 30 cm in se približujejo zrelosti. V tem času so še rumeno - zeleni. Po žetvi se proces začne. Stroke obdelajo z vročo vodo ali paro in jih shranijo v nepredušne kontejnerje, kjer počasi fermentirajo približno štiri tedne.

V tem procesu pride do kemične reakcije kjer pride do vanilina. Končni izdelek so črno-rjavi vanilijevi stroki z neprimerljivim okusom.

Zaradi zelo zapletenega postopka pridelave in ročnega opraševanja, je vanilija ena izmed najdražjih začimb na svetu. Njena cena pa pogosto niha.

Uporaba

Poleg cimeta je vanilija najpogosteje uporabljena v sladicah. Idealna je v kakavu, čokoladi, pekovskih izdelkih in sladoledu. Ponekod pa vanilijo dajejo celo v klobase. Zaradi svojega blagega okusa je primerna tudi za ribe in belo meso. Zaradi svojega vsestranskega okusa je izredno pomembna v prehranski industriji.

Na svetu ni dovolj vanilije, da bi zadostila povpraševanju. Zato je danes veliko vanilina umetnega, pridobljenega iz poceni lesenih odpadkov iz papirne industrije. Sintetično prodobljen vanilin se nikakor ne more primerjati s pravo vanilijo, ki je enostavno edinstvena.

Poleg tega, vaniija pozitivno vpliva na naše razpoloženje, lahko celo pomaga pri utrujenosti in tesnobo. Poskusite!

Odrkrijte najboljšo vanilijo tukaj.