Konoplja: dejavnik WOW

Konoplja: dejavnik WOW

Konoplja je ena najstarejših gojenih poljščin. Najstarejše sledi človeške uporabe najdemo v konopljinih vlaknih, ki so jih civilizacije uporabljale že iz leta 3.000 pred našim štetjem. Pravzaprav sploh ni presenetljivo, da je bila rastlina konoplje tako priljubljena, saj je pri uporabi izredno vsestranska. Skozi 20. stoletje so bila vlakna za pomoč uporabljena za izdelavo jader in vrvi za jadranje. Danes se konoplja še vedno uporablja v nešteto izdelkih. Tekstil, plastika in celuloza so vsi narejeni s pomočjo konoplje. Rastlina se ne uporablja samo za svoja vlakna; zelo priljubljeno je tudi olje. Tako živila kot zdravila se izdelujejo z uporabo konopljinega olja.

Konoplja se v zadnjih letih vse bolj uporablja v živilskih izdelkih. Začelo se je z veganskim in vegetarijanskim razcvetom in je bila prepoznana kot superhrana, saj ljudi vse bolj zanima prehrana. Konoplja se ne uporablja samo za svoje zdravilne lastnosti. Seme rastline je rjave do temno sive, ima premer 3-4 milimetra in ima trup okrog sebe. Ima drzen, zeliščni okus, ki je rahlo oreščkast. Uporabljate jih lahko za kuho. Prav tako naredijo čudovit okras za juhe in solate, dodaja pa se lahko žitaricam ali sladicam, pa tudi mnogim drugim vegetarijanskim obrokom.

Zmleta semena se lahko uporabljajo za peko in se pogosto uporabljajo kot nadomestek za običajna zrna moke. Semena lahko stisnete tudi za pridobivanje okusnega olja, ki ima odličen okus na solatah, zelenjavnih jedeh ali za pesto. Liste in cvetove rastline konoplje lahko tudi posušimo in jih uporabljamo za čaje. Obstaja veliko priljubljenih vrst živil, ki jih zdaj izdelujejo s konopljo, vendar nekatere vrste hrane, kot je čokolada, še niso povsod na voljo.

Zdrave lastnosti

Izdelki konoplje naj bi imeli vse vrste zdravstvenih koristi. Lahko bi podprli nižji holesterol, hujšanje in krepitev mišic. Čeprav se rastlina konoplje uporablja že stoletja, so se intenzivne raziskave njenih pozitivnih učinkov začele šele pred kratkim. Začetni izsledki mnogih zdravstvenih raziskav so bili pozitivni, vendar še ni bilo izvedenih dovolj raziskav, da bi lahko o svojih ugotovitvah dokončno poročali.

Jasno je, da je s prehranskega vidika jedi iz konoplje smiselno jesti. Konopljina semena so bogata z esencialnimi maščobnimi kislinami. Vsebujejo maščobne kisline omega-3 in omega-6 v razmerju 1:3, kar je zelo koristno za telo. Semena so bogata tudi z lahko prebavljivimi beljakovinami in vitamini B1, B2, B6 in E. Vsebujejo tudi velike količine mineralov, kot so železo, kalcij, magnezij in fosfor.

Ne-psihoaktivno

Rastlina konoplje proizvaja več kot 60 različnih kanabinoidov. Dve najbolj znani sta THC in CBD, slednja je v zadnjem času pravi trend.

Za razliko od CBD-ja ima THC močan psihoaktivni in halucinogeni učinek, zato je konoplja prepovedana v mnogih državah. Vendar se v Evropi za proizvodnjo hrane lahko uporabljajo samo sorte konoplje z vsebnostjo THC pod 0,3%. Ta vsebnost je tako nizka, da rastline niso zajete v zakonu o narkotikih. Proizvajalci konoplje v EU so podvrženi strogim in rednim nadzorom kakovosti, ki zagotavljajo, da njihovi proizvodi niso psihoaktivni. Kljub temu je treba biti previden pri nakupu izdelkov iz konoplje, ki so narejeni zunaj EU.

Zaključek

Ali je konoplja resnično čudežna rastlina, ostaja odprto vprašanje. Nesporno je, da konopljina semena vsebujejo veliko hranilnih snovi, zaradi katerih so dragoceno živilo. Ker je konoplja naravno brez glutena in laktoze, je lahko odlična tudi za osebe z alergijami ali intoleranco.

Prelistajte izdelke iz konoplje, ki so na voljo v naši trgovini.