Mošt: Novo pri Piccantinu

Novo v Piccantino ponudbi: mošt. Ponujamo vam priložnost, da pobližje spoznate to edinstveno pijačo. Mošt ima za seboj dolgo zgodovino, v zadnjih letih pa je vedno večji poudarek na njegovi kakovosti.

Poimenovanje ''mošt'' izvira iz latinščine in pomeni "mlado vino". Proizvodnja vina je zelo preprosta: sadje se enostavno stisne. Sok, pridobljen s stiskanjem nato fermentira in se spremeni v vino. Med fermentacijo kvasovke pretvorijo sadni sladkor, ki ga vsebuje sok, v alkohol. Ta proces traja od 10 do 20 dni.

Mlado vino, mošt ali jabolčnik, so običajno pridobiva iz grozdja, jabolk in hrušk. Druge fermentirane sadne sokove ne imenujemo mošt. Uporabljajo se posebne sorte jabolk in hrušk, ki vsebujejo višjo vsebnost taninov.

Mošt ima v Evropi dolgo tradicijo. Pridobivali so ga že Kelti, ki so ga uporabljali za pospeševanje prebave. Tudi kasneje, je bilo mlado vino zelo cenjeno, predvsem zato, ker je njegovo pridobivanje enostavno. Obstajajo dokazi, da je mošt od 19. stoletja naprej, igral pomembno vlogo v prehrani ljudi v tistem času.

Danes mošt postaja čedalje bolj dragocen. Uporabljajo se filtri za ocenjevanje njegove kakovosti. Najboljše, visoko kakovostno vino ima jasno barvo, je brez motnosti, ima saden vonj in vsebuje naraven ogljikov dioksid. Vsebnost alkohola je običajno med 6-8%.

Zaradi različnih razmerij med kislostjo, tanini in sladkorjem, razlikujemo: blag, pol blag in močan mošt.

Na Štajerskem je veliko območij, kjer se ukvarjajo z gojenjem jabolk, kar nudi optimalne pogoje za proizvodnjo jabolčnika. Različne sorte jabolk, so s svojimi različnimi okusom idealna podlaga za žlahten mošt v več različicah, od suhega do polsuhega.