Gölles Essigmanufaktur

Gölles Essigmanufaktur

Ime Gölles je sinonim za kakovost. Zato ni presenečenje, da že desetletra proizvaja kulinarične dobrote. Preberite več tukaj.

Zgodovina

Temelji današnje tovarne, segajo v leto 1950, ko je Alois Gölles kot eden izmed prvih na jugovzhodnem Štajerskem, pričel z gojenjem jablan.

Leta 1960 se je kmetija usmerila v pridelavo jabolk, kot drugi steber dejavnosti pa so dodali črni ribez.

Alois Gölles mlajši je tako proizvodnjo povečal na skoraj redino sadovnjaka. Ljubezen in bližina sadja sta ga spremlala v njegovi karieri, kar ga je sčasoma leto 1979 pripeljajo nazaj v družinsko podjetje. Odločil se je izboljšati sadove svojih staršev. Lotil se je sadnega vina, sokov in žganja.

Najboljši kis

Leta 1980 so začeli s proizvodnjo kisa, z željo proizvesti kis z značilno sadno aromo in z manj kisline. Po začetnem uspehu z jabolčnim balzamičnim kisom, so začeli tudi s fermentacijo lokalnih sort sadja.

Za proizvodnjo uporabljajo le najboljše sveže in zrelo sadje, kar kasneje zagotavlja prvovrstni kis. Sadje operejo in iztisnejo. Fruktoza iz soka naravno fermentira v alkohol. Soku se nato doda kislina, ki s pomočjo kisika pretvori alkohol v ocetno kislino. Odvisno od vrste, posamezni kisi v hrastovih sodih zorijo med 2 in 20 let, med tem pa voda počasi izhlapeva. Sčasoma se razvije blago kisel in okusen profil.

Gin - manj je več

Poleg kisa, žganih pijač in ostalega Gölles izdeluje svoj gin. Gin je izdelan po načelu "manj je več". V njem je le pet komponent in vsaka igra pomembno vlogo v končnem izdelku.

Njegova osnova je brin. Poleg tega vsebuje tudi koriander za sočno, začinjen okus, pomarančno lupinico za grenkosladko noto. Celoto pa zaokrožujeta črni ribez in limonska trava.

Vseh pet sestavin je obdelanih v posebej pripravljenem belem rumu. Rezultat pa je gin s harmoničnim in popolnoma zaokroženim okusom vsake izmed uporabljenih sestavin. Nepogrešljiv izdelek za prave poznavalce.

Tukaj boste našli odlične izdelke znamke Gölles pri Piccantino.