Hitra poletna kuhinja: Brez mesa in brez truda

Hitra poletna kuhinja: Brez mesa in brez truda

Ko je poletje v polnem razmahu - z vročimi dnevi in rekordnimi temperaturami ponoči - si običajno želimo lahke, a hranljive in okusne hrane. Vendar pa misel na kuhanje v pari ali vklop pečice ni najbolj prijetna. Za večerno druženje s prijatelji raje posezite po hladnih jedeh, kot so solate, sadni in zelenjavni smoothiji ali občasna pica, ki jo enostavno naročite na dom. Če iščete navdih, vam predstavljamo štiri inovativne vegetarijanske izdelke, ki jih lahko najdete v naši trgovini, pripravljene v kratkem času in s katerimi boste to poletje lahko popestrili svoje obroke!

Tempeh – eksotična indonezijska poslastica iz soje in drugih stročnic. Končni izdelek nastane s fermentacijo, zaradi česar je še posebej prebavljiv. Vsebuje dragocene beljakovine, veliko vlaknin, je presenetljivo nasiten in ga lahko pripravimo v hipu: tempeh preprosto prepražimo na malo olja. Odvisno od sorte navduši z oreškasto-pekočim do blago gobastim okusom. Zahvaljujoč Tempehmanufaktur v Allgäu lahko dobite azijsko poslastico v čudovito pikantnih različicah tudi na naših zemljepisnih širinah. Naš najljubši recept: Ocvrt tempeh z lubenico in feta solato, ki s hladilno meto postane osvežilen kulinarični hitri obrok.

Pripravljene jedi za zdravo ozaveščene gurmane – Pripravljene jedi imajo klavrn sloves in v večini primerov je tako upravičeno. Vendar obstajajo izjeme! Pionirji ekološke pridelave, kot je Davert, navdihujejo z okusnimi že pripravljenimi mešanicami brez umetnih dodatkov, kot so BBQ burgerji, bulgur solata, curry iz sladkega krompirja ali koščki zelenjave. Polpete in ocvrtke lahko pripravite v samo nekaj minutah in nudijo odločilno prednost: zelo okusni so tudi hladni. Skupaj s solato in omakami za pomakanje jih lahko uživate dvakrat na dan – ne da bi se preznojili.

Tofu – mehka klasika za številne ideje za recepte! Blagovne znamke, kot so Taifun, Alnatura ali Bio Primo, obogatijo vašo shrambo z dimljenim, naravnim ali vloženim tofujem – vsak bo našel svojega najljubšega. Ne glede na to, ali je pražen, paniran, kot surov narezek ali fino predelan kot pire: z izdelkom blagega okusa iz sojinih zrn takoj povečate količino beljakovin in občutek dobrega počutja. V vročih poletnih večerih obožujemo tofu, narezan na tanke rezine kot karpačo, mariniran v klasični vinaigrette, okrašen s pikantnimi kaprami in mesnatimi paradižniki. Poleg kozarec penečega poletnega veselja - à votre santé!

Zavitek in piadina – slastni ploščati kruhki za nadev ali polnjenje so odlična alternativa toastom, picam in sendvičem! Proizvajalci, kot je Sapore di Sole, uporabljajo sestavine, bogate z beljakovinami in vlakninami, na primer konopljino ali ovseno moko; za brezglutenske užitke so na voljo različice iz kvinojeve in riževe moke. Priprava je zelo preprosta: pred polnjenjem ploščate kruhke na obeh straneh za minuto segrejete v ponvi. Lahko pa jih tudi napolnite, zvijete in za dve minuti na kratko segrejete v mikrovalovni pečici pri nizki temperaturi. To se še posebej dobro obnese pri slanih receptih s sirom in bo navdušilo vso družino. Naš nasvet: Zaradi subtilnega slanega kontrasta so zavitki zelo okusni tudi s skutnim nadevom ali sladoledom, svežim sadjem, praženimi oreščki, finim čokoladnim prelivom, aromatično karamelno omako ali okusnim javorjevim sirupom. Zavitke lahko plastite kot torto in jih nato postrežete narezane na rezine torte - pravi poletni hit!