Iz Švedske z ljubeznijo: Kanelbullar!

Iz Švedske z ljubeznijo: Kanelbullar!

Letos praznujte dan cimetovih zvitkov z nami! Tukaj je preizkušen recept, ki ga bo vzljubila vsa družina!

Fika. Verjetno je to beseda, ki jo večina ljudi povezuje s Švedsko. To in mesne kroglice. A danes ne bomo govorili o mesnih kroglicah, ampak o fiki. In kaj ne sme manjkati ob fiki? Da, cimetovi zvitki!

Zahvaljujoč Kaethu Gardestedtu Švedi (in Finci) že od 4. oktobra 1999 praznujejo dan cimetovih zvitkov! S Svetom domače peke sta želela opozoriti na tradicijo domače peke. Takrat je bil 4. oktober tudi mednarodni dan otroka in ideja je bila, da bi bil dan cimetovih zvitkov dan razmisleka.

Letos praznujte dan cimetovij zvitkov z nami! Bodite pripravljeni na 4. oktober z veliko sveže pečenimi zvitki za pitje ob kavi.
Tukaj je preizkušen recept, ki ga bo vzljubila vsa družina!

Cimetovi zvitki, 40 kom.

Testo:

  • 1 kocka svežega kvasa
  • 150 g masla
  • 5 dl mleka
  • 1 žlička soli
  • 1 dl sladkorja v prahu
  • 13-14 dl pšeničnega zdroba
  • 1 ½ čajne žličke mletih semen kardamoma (daje več okusa, vendar dobro deluje tudi mleti kardamom)

Polnilo:

  • 150 g masla
  • ¾ dl granuliranega sladkorja
  • 1 žlica mletega cimeta

Okras:

  • 1 stepeno jajce
  • kristalni sladkor

Postopek:

  1. V mikrovalovni pečici stopite maslo in dodajte mleko, segrejte na 37 °C.
  2. V skledo nadrobite kvas in ga prelijte z mešanico mleka ter mešajte, da se kvas raztopi.
  3. Dodajte sol, sladkor, kardamom in skoraj vso moko. Testo gnetite, dokler ni mehko in gladko. Skledo pokrijte s čisto krpo ali krožnikom in pustite, da testo vzhaja 30 min.
  4. Pečico segrejte na 225 °C. Medtem zmešajte sestavine za nadev.
  5. Testo prenesite na pomokano delovno površino. Razdelite ga na dva dela in oba razvaljajte z valjarjem, da dobite dva pravokotnika velikosti približno 30x45 cm. Nadev razporedite po obeh testih.
  6. Pravokotnike prepognite na dvoje po daljši strani. Nato testo razrežite na približno 2 cm široke trakove. Iz vsakega traku testa naredite zvitke, tako da oblikujete nekakšen zelo mehak vozel. Nasvet: konec pritrdite pod zvitek.
  7. Zvitke razporedite po pekačih, obloženih s papirjem za peko.
  8. Pustite vzhajati pod krpo še 30 minut. Premažite z razžvrkljanim jajcem in potresite z mletim sladkorjem.
  9. Na srednji višini pecite 8-10 minut. Pustite, da se ohladi na rešetki ali v pekaču.

Ste že strastni pek in si želite nekaj raznolikosti?

V nadev preprosto vmešajte 100 g drobno sesekljanih mandljev. Lahko pa cimet nadomestite z mletim kardamomom - tako dobite čudovito aromatične kardamomove zvitke. Zakaj ne bi cimeta nadomestili z vanilijevim sladkorjem?

Zahvaljujemo se Ronji iz naše švedske ekipe za recept in ta članek.