Klinčki - okusni in zdravi

Klinčki ali nageljnove žbice jedem podarijo edinstveno aromo, poleg tega pa so koristni tudi za zdravje. Preberite več tukaj.

Ime

Klinčki nimajo nič opraviti z s cvetjem oziroma naglji. Ime žbice so dobili zaradi svoje oblike, ki spominja na starinske žeblje.

Poreklo

Prvotno, klinčki izbirajo iz Začimbnih otokov iz vzhoda Indonezije. Rastlina potrebuje tropsko morsko podnebje, da uspeva. Na Kitajskem jih že tisočletja uporabljajo, najpogosteje kot začimbo. V Evropo pa so verjetno prišli preko Svilene poti.

Do 17. stoletja so imeli Portugalci in Nizozemci monopol nad trgovino z nageljnovimi žbicami in posleidčno dober dobiček. Nato so sadike izvozili v druge države, zato danes rastejo v številnih državah jugovzhodne Azije, v Zahodni Indiji in tudi v Afriki.

Gojenje

Gojenje in nabiranje nageljnovih žbic je zelo zapleteno in drago. Drevesa prvič obrodijo po šestem letu, ko je pridelek zelo skroben. Iz drevesa starega 25 let, lahko pridelamo le dva do štiri kilograme klinčkov letno.

Žetev še vedno poteka ročno, ko se drevje obarva svetlo rdeče. Za tem je potrebno klinče posušiti, med tem pa izgubijo tri četrtine svoje teže.

Aroma in uporaba

Ostra in intenzivna aroma klinčkov, mnogim jedem podari nekaj posebnega. Dobro se ujemajo tudi z mesnimi in ribjimi specialitetami. Piko na i pa dajejo pecivu, sladicam in božičnim jedem, ki jim podarijo svoj značilen okus.

Nasvet: za boljši okus jedem med kuhanjem dodajte čebulo, v katero ste zapičili končke. Po koncu kuhanja čebulo s klinčki vred odstranite.

Zdravilne lastnosti

Klinčki niso priljubljeni le kot začimba. Uporabljajo se tudi pri naravnem zdravljenju, kjer razvijejo nepredsavljive moči. Pri zobobolu klinček položite na zob in ga prežvečite. To bo olajšalo bolečino. Poleg tega pomagajo pri vnetjih v ustih, pri napihnjenosti in pri driski.

Kako prepoznam dobro kakovost?

Kakovost klinčki prepoznate z dotikom in preizkusom plaavnja. Če so klinčki na otip nekoliko mastni, je to znak dobre kakovosti. To lahko dodatno preverite v kozarcu vode. Če plavajo z glavico navzgor, so zelo kakovostni. Če plavajo vodoravno pa so izgubili veliko teže in arome.

Pri Piccantino boste našli klinčke v najboljši ekološki kakovosti različnih proizvajalcev in iz različnih držav - odkrijte zdaj.