Fermentacija hrane doma

Fermentacija hrane doma

Fermentirana živila prispevajo k našemu počutju. Tukaj najdete navodila, kako jih narediti sami.

Kaj je fermentacija?

Fermentacija je zelo starodavna metoda konzerviranja hrane, ki ne vključuje segrevanja ali uporabe umetnih konzervansov in je razširjena v skoraj vseh kulturah sveta. S to metodo je mogoče na primer konzervirati zelenjavo v slanici ali slani marinadi. Mlečne bakterije, ki se naravno tvorijo med fermentacijo, zagotavljajo ohranjanje hrane in ji dajejo tudi značilen kiselkast okus. Te bakterije ugodno vplivajo tudi na naše črevesje.

Zelenjava je odlično živilo, če se želite preizkusiti v tej vrsti konzerviranja.

Zakaj je fermentirana hrana tako zdrava?

Fermentirana živila so "živa" živila. Pravzaprav vsebujejo encime in aktivne mlečne fermente, ki zagotavljajo zdravo in uravnoteženo črevesno floro. Ker se velik del našega imunskega sistema razvija v črevesju in fermentirana hrana podpira zdravje črevesja, je zaradi tega manj verjetno, da se bodo manj pojavile škodljive bakterije, virusi ali glive ter kronične bolezni.

Fermentacija razgradi tudi celično tkivo zelenjave, zaradi česar je bolj prebavljiva: fermentirana zelenjava je pravzaprav odlična alternativa za tiste, ki ne prebavijo surove zelenjave. Poleg tega fermentirana zelenjava vsebuje veliko vitaminov in fitokemikalij, ki imajo antioksidativni in imunostimulacijski učinek. Ker se te snovi presnavljajo na alkalni način, to pomaga uravnotežiti kislinsko-bazično ravnovesje v telesu.

Fermentacija z lastnimi rokami, enostavna in trajnostna metoda

Če bi se radi preizkusili v pripravi fermentiranih živil, imamo za vas dobro novico: preprosto je, hitro in ponuja široko paleto možnosti za vse okuse. Na primer, skoraj vsako sorto zelenjave lahko fermentiramo in shranimo do šest mesecev. To je tudi odlična novica za tiste, ki imajo vrt in pridelajo več zelenjave, kot jo lahko pojedo. Fermentacija ne vključuje uporabe toplote, kar pomeni, da se ohranijo tudi številna pomembna hranila, vitamini in minerali.

Vrste fermentacije

V osnovi obstajata dve vrsti fermentacije: suha in mokra. Suha fermentacija deluje s soljo, pravzaprav govorimo o soljenju. 2% soli porabimo za celotno maso zelenjave (tj. 20 g soli na 1 kg zelenjave), jo potresemo neposredno po zelenjavi, vse dobro premešamo in nato pretlačimo ali gnetemo, dokler ne izteče sok.

Mokra fermentacija vključuje predelavo s slanico, ki jo prelijemo po zelenjavi. Odvisno od osebnega okusa in vrste zelenjave se za vsak liter vode porabi 20 do 40 g soli.

Pomembno: pri obeh vrstah fermentacije mora biti zelenjava vedno popolnoma pokrita s tekočino. Poleg soli in prave temperature je odsotnost zraka najpomembnejši dejavnik za uspešno fermentacijo. Seveda je pomembno tudi čisto delo (vendar ne sterilno).

Zakaj sol?

Sol povzroči, da voda pride iz zelenjave, s čimer nastane slanica, ki bo pokrila zelenjavo samo. Sol ustvarja okolje, v katerem se lahko mlečnokislinske bakterije čudovito razmnožujejo. Slednji ohranjajo fermentirano zelenjavo in preprečujejo naselitev neželenih mikroorganizmov.

Pomembno je, da vedno uporabljate visokokakovostno nerafinirano morsko sol, brez joda ali drugih tekočin in se izogibajte klorirani vodi. Vsi ti dejavniki lahko vplivajo na proces fermentacije.

Temperatura in čas

Postopek fermentacije se začne skoraj takoj. Znak tega je, da bodo po dnevu ali dveh na površini posod, v katerih je bila shranjena zelenjava, nastali mehurčki ali pena. Vse pustite v temni sobi pet ali sedem dni pri temperaturi 20 - 24 °C. Na tej točki lahko okusite, ali je zelenjava dosegla želeno stopnjo kislosti. Če je tako, lahko zelenjavo takoj uživate ali pa jo shranite v hladnem in temnem prostoru. To bo upočasnilo fermentacijo in okus bo ostal bolj ali manj nespremenjen. Če pa imate raje bolj intenziven okus, pustite, da zelenjava počiva še nekaj dni pri sobni temperaturi. Ni določenega časovnega obdobja za ugotavljanje, ali je fermentirana zelenjava "pripravljena". To je preprosto stvar osebnega okusa.

Osnovna oprema za fermentacijo

Obstaja veliko različnih načinov fermentacije doma, med mnogimi lahko izpostavimo komplet za fermentacijo Khoysan. Pri tem sistemu poseben fermentacijski pokrov z enosmernim ventilom zagotavlja, da lahko med fermentacijo uidejo plini, ne da bi pri tem vstopil zrak ali kisik. To preprečuje nastanek plesni. Pokrov je izdelan iz silikona za živila in ne vsebuje BPA, ftalatov ali drugih mehčalcev. V kompletu je tudi nekaj steklenih uteži in lesena stiskalnica za zelenjavo.

Poleg tega pribora boste potrebovali tudi fermentacijske kozarce z dvodelnimi vijačnimi pokrovi, katerih odprtina je prilagojena premeru fermentacijskega pokrova kompleta.

Kaj torej čakate? Začnite eksperimentirati in odkrijte užitek fermentirane hrane za bolj zdravo in "živahno" prehrano.