Zato čebele ljubijo kavo

Zato čebele ljubijo kavo

3 fascinantna dejstva

Mmm ... kava!

Kako čudovita je skodelica sveže kuhane kave! Seveda pa kava ni samo dobra zaradi svojega okusa temveč tudi zaradi kofeina. S svojim stimulativnim učinkom nas zjutraj prebudi in nam skozi dan podari dodaten KICK. Toda zakaj kava dejansko vsebuje kofein?

Kofein kot naravni pesticid

Ni naključje, da kava vsebuje kofein. Deluje kot naravni pesticid in tako predstavlja obrambni sistem kavnih grmov pred polži in številnimi drugimi škodljivci. Vendar pa obstajajo tudi insekti, ki dobesedno padajo na kofeinu.

Kava je narejena iz praženih in mletih kavnih zrn kave. To so zrna jagod, ki rastejo na grmu.

V lepih cvetovih kavnega grma se nahaja nektar, ki privlači čebele. In ne samo zato, ker ima tako odober okus, ampak tudi zato, ker vsebuje kofein. To ima enak učinek na delovne čebele kot na nas. Humm, summ, summ!

3 razlogi, zakaj čebele ljubijo kofein

Vsak ljubitelj kave pozna iznajdljiv učinek kofeina: prebudi nas, izostri koncentracijo in izboljša dolgoročni spomin. Kaj bi mi brez kave?

Ne samo ljudje, ampak tudi čebele cenijo vsestranske učinke kave. Enako je z njimi kot z nami.

1. Kofein pomaga si zapomniti

  • Kofein ima pozitiven učinek na naš dolgoročni spomin. Čebele pomaga tudi, da se spomnijo, katere cvetlice imajo najboljši nektar. Študija je pokazala, da čebele zelo cenijo poživljajoč učinek kofeina in se zato znova in znova vračajo k cvetlicam, ki vsebujejo nektar in kofein. Zahvaljujoč kofeinu, ki ga vsebuje njihov nektar, ostanejo tudi te rože dlje v spominu čebel.

2. Kofein poveča produktivnost

  • Ker čebele preprosto obožujejo kofeinski kick, se spomnijo, katere so rože, ki vsebujejo kofein. Zato se še posebej osredotočajo prav na te rože in iz tega razloga ne zapravljajo časa opraševanja napačnih cvetov.

3. Kofein hitro postane navada

  • Čebele si hitro zapomnijo poživljajoče učinke kofeina in se nanje navežejo. Sčasoma razvijejo okus za kofeinski nektar - prav tako kot mi na jutranjo skodelico kave.

Ta tri dejstva jasno kažejo, kako priljubljen je kofein pri čebelah. Ampak to še ni vse, ker, ko čebele odkrijejo cvetove s kofeinskim nektarjem, letijo nazaj k panju in tam plešejo, pri čemer kažejo drugim čebelam smer njihovega odkritja. Fascinantno, kajne?

Če želite čebele zdraviti s posebno poslastico, lahko posadite kavo v svojem vrtu ali na svojem balkonu. Kava ljubi toplo in senčno lokacijo in oblikuje, po približno treh letih, prve cvetove in jagode. In kdo ve, mogoče boste kmalu lahko pridelali svojo lastno kavo.