Čiliji - zakaj jih ljubimo ali sovražimo?

Čiliji so zelo priljubljena začimba, ki se ji v zadnjih letih posveča precej pozornosti. Toda zakaj smo z njimi postali tako obsedeni?

Ko govorimo o okusu, govorimo izključno o trenutnem okusu in vonju hrane.

Obstaja pa tudi tretja kategorije okusa. Fizični občutki bolečine in vročine vplivajo na to, kako zaznavamo določen okus. Čiliji so odličen primer te kategorije okusa.

Okus, ki opiše čilije, nima imena. Edina znanstveno potrjena teza je, da so fizični znaki te tretje kategorije okusa, manifestacija občutka dotika.

Čeprav so običajno spregledane, so ravno te lastnosti bistvene za našo izkušnjo z okusom.

Več kot bolečina

Pikantnost, ki jo doživljamo pri uživanju čilijev je večinoma občutek, ne okus ali vonj. Dolgo časa nismo razumeli, zakaj doživljamo ta občutek. Šele leta 1997 so odkrili, da imajo možgani receptorje za kapsaicin, snov, ki je odgovorna za pekoči občutek, ki ga čutimo ob uživanju čilijev. Enak receptor je aktiven tudi pri vročih temperaturah. Ko zaužijemo čili, zaradi delovanja možganov občutimo pekoč jezik.

Veliko razlik

Glede na sorto, čiliji v ustih povzročajo različne občutke. Obstajajo v številnih stopnjah pikantnosti oz ostrine. V ta namen je leta 1912 Wilbur Scoville razvil tako imenovano Scovilovo lestvico. Pikantnost lahko merimo z redčenjem izvlečka, dokler test zaznava začimbe.

Čili ima na primer 10 scovilov. Nekatere sorte čilijev pa lahko dosežejo več kot 100.000 scovilov.

Čilije lahko razdelimo tudi v naslednje kategorije:

  1. Trajanje pikantnosti
  2. Predel, kjer se pojavi pikantnost (ustnice, konica jezika,..)
  3. Vrsta pikantnosti (ostra in lokalna ali počasna in širša)

Kaj zmanjšuje ostrino?

Kaj storiti, če ste zaužili, več kot zmorete? Pogosto se priporoča hladno mleko. Hlajenje pomaga proti pikantnosti, tekočina ohladi pekoč občutek in maščoba raztopi kapsaicin iz receptorjev v ustih.

Strokovnjaki domnevajo, da nas mleko odvrne od gorečega občutka. Ko enkrat okusite pikantnost, pomeni, da je kapsaicin penetriral globoko v tkivo, zato mleko v resnici ne pomaga veliko.

Boleči užitek!

Veliko ljudi obožuje pekoč občutek, ki ga povzroča čili. Smo edina bitja na planetu, ki uživajo v njem! Tudi ptice obožujejo pisane čilije, vendar nimajo receptorjev za kapsaicin, zato ne čutijo čilijev tako kot mi.

Nekateri ljudje pa se popolnoma izogibajo pekoči hrani. Težko je reči, zakaj nekateri obožujejo začinjeno in drugi ne. Tukaj je nekaj idej:

  • ljubitelji čilija so manj občutljivi na začimbe
  • Krivi so geni.
  • Nekateri ljudje imajo bolj občutljive receptorje kapsaicina kot drugi.

Ali so ljubitelji čilijev mazohisti?

Ne glede na to, kakšna je razlaga, eno je gotovo: ljudje, ki obožujejo čili, uživajo v spremljajoči bolečini. Že 1980 so ljude, ki so jedli čilije videli kot mazohiste, podobno kot ljudi, ki uživajo na adrenalinskih vrtiljakih ali ob gledanju grozljivk. V nasprotnem primeru je bolečina vedno opozorilo, ki opozori naše telo na reagiranje.

Lažni alarm

Pekoč občutek čilijev, sproži v možganih iste reakcije, ki se sprožijo, ko zaužiteje nekaj prevročega. Pekoč občutek je lažni alarm, saj čiliji samo po sebi ne grejejo. Tako ni resnične nevarnosti, vendar je vseeno zanimivo.

Znanstveniki so ugotovili, da bolj kot je oseba pustolovska, večja verjetnost je, da ima rada čilije.

Za konec še to:

Nekateri ljudje pravijo, da čiliji nimajo okusa. Spet drugi pravijo, da pikantnost čilijev vpliva na druge okuse. Dejstvo pa je, da če so vaše brbončice preobremenjene s kapsaicinom, je težko zaznati druge okuse.

Preverite našo veliko ponudbo izdelkov iz čilijev Prepričani smo, da se najde nekaj za vsakogar. :-)