Kardamom - slasten, nekdanji afrodiziak

V goratih gozdovih južne Indije raste začimba, ki ima tudi pri nas, predvsem v času božiča, posebno mesto. Kardamom ni le začimba za medenjake in kuhano vino, ampak je veliko več.

Mnogi ne vedo: kardamom je tretja najdražja začimba na svetu (takoj za žafranom in vanilijo). Rastlina spada v družino ingverja in je doma v južni Indiji in na Šrilanki, kjer raste na srednji nadmorski višini v vlažnih gorskih področjih deževnega gozda. Raslina je 3-5 metrov visoka, ima svetlo modre liste z rumeni lisami in belkasto-rumenimi cvetovi.

Dragocenost in cena se nahaja  znotraj majhnih zelenih sadnih kapsul. Za fin, sladko, oster okus, so v resnici odgovorna semena. Ta vsebujejo do osem odstotkov eteričnih olj.

Sadne kapsule požanjejo nezrele, jih posušijo in nato ponudijo v različnih oblikah: semena, mleto začimbo ali cele sadne kapsule.

V Evropi je kardamom predvsem sestavina sadnih pripravkov, kot so sadni kompoti, nepogrešljiv je pri medenjakih, kuhanem vinu, likerju, pa tudi za začinjanje mesa in rib. V orientalskih državah se uporablja pogosteje. Z njim začinjajo meso in jedi z rižem, zeliščne čaje in je del številnih curry mešanic. V arabskih državah pa ga ljudje radi uporabljajo za izboljšanje kave. Te države so 60% porabnice te začimbe.

V ajurvedski medicini,  kardamom že tisočletja cenijo in uporabljajo kot zdravilno rastlino. Semena vsebujejo razstrupljevalna encime, ki spodbujajo prebavo. Zato se kardamom pogosto uporablja proti napenjanju, bolečinam v trebuhu in krčem.  Žvečenje semen pomaga proti slabem zadahu. Včasih pa so mu pripisevali tudi učinek afrodiziaka.

Koristni nasveti

Limonasto svež, aromatičen vonj pove vse: kardamom je zelo intenziven. Zato ga je treba uporabljati zmerno. Kapsule ali semena dosežejo svojo polno aromo le z vročino, zato so primerna za kuhanje. Zmlet kardamom pa se jedi vedno doda na koncu.

Kardamom se najboljše ujame s komarčkom, janežem, čilijem, ingverjem, cimetom in klinčki.