Čemaž

Čemaž

Divji česen je v zadnjih letih ponovno v modi. In to zato, ker rastlina spominja na česen po okusu in aromi, vendar ne povzroča značilnih vonjav v ustih oz. na telesu. Poglejmo si zelišče od blizu.

Poreklo

Divji česen je bil znan že od nekdaj in sicer je znan že več kot pet tisoč let; zelišče so prav tako ljubili že Germani. Eden od razlogov je bil, da je divji česen ena od prvih zelišč, ki se prikaže vsako leto. Po drugi strani pa so Germani verjeli, da medvedi prenesejo svoje moči na določene rastline in zelišča. Upali so, da bodo porabili divji česen, da bi pridobili njegovo moč.

Divji česen raste po vsej Evropi in v severni Aziji. Rastlina ima rada senčne listavce in mokre gozdove. Če ga v gozdu težko najdete, ga lahko gojite tudi v svojem vrtu. Da bi lahko dobro rasel, mu morate ponuditi vlažna tla, bogata s humusom.

Divji česen raste od marca do maja, tako da je sezona kratka. Listi se najbolje nabirajo pred cvetenjem, v nasprotnem primeru se izgubi značilni vonj.

Namig

Bodite previdni pri nabiranju divjega česna v gozdu. Podolgovati listi so zelo podobni listom šmarnice in jesenskega podleska: obe rastlini sta zelo strupeni. Če niste prepričani, morate narediti test z vonjem. Če listi oddajajo aromo, podobno česnu, gre za čemaž.

Medicina

Dejstvo, da ima čemaž zdravilno moč, je znano že odkar je rastlina znana. Zeleni listi česna delujejo zaradi svojih sestavin proti bakterijam in glivicam. Divji česen se uporablja v zeliščni medicini, ker ima pozitiven učinek na krvni obtok in preprečuje adhezijo krvnih ploščic.

Aroma

Listi divjega česna ali čemaža preprosto oddajajo prijeten vonj, ki zelo spominja na česen. Razlog za to je v številu žveplovih spojin. V nasprotju s česnom pa so te spojine močneje vezane na beljakovine v divjem česnu. Zato divji česen po jedi ne pušča tako močnega vonja česna.

Uporaba

Listi se vedno uporabljajo sveži. Upoštevate lahko, da jih ne prekuhavate saj tako izgubijo vso aromo. Najbolje, da čemaž dodate ob koncu kuhanja, torej preden hrano servirate oz. z njim jed okrasite.

Če želite daljši čas uživati v divjem česnu, ga lahko sesekljate in nato z vodo zamrznete ter shranite v kalupu za ledene kocke. Tako se ohrani njegova aroma.