Opazujte zvezdne utrinke ob dobrih prigrizkih: gurmanski piknik s Perzeidi!

Opazujte zvezdne utrinke ob dobrih prigrizkih: gurmanski piknik s Perzeidi!

Vsakdo je že kdaj imel piknik, bodisi kot študent v parku, s prijatelji na plaži ali z družino na počitnicah. Mnogi menijo, da je priprava za piknik zapletena, zato se raje odrečejo rekreativni zabavi. Vendar ni nujno, da pripravljate hladno svinjsko pečenko, prefinjen finger food ali solato s testeninami. Lahko je vse skupaj veliko bolj preprosto. Prepustite se našemu navdušenju nad zabavo na prostem in se odpravite na pot.

Zgodovina, priložnosti in odličen komplet za piknik
Pikniki - ta družabna srečanja pod "milim nebom" imajo že dolgo tradicijo: že v davnih časih so ljudje uživali v prijateljskih pojedinah sredi zelene narave ali v puščavskih oazah ob znanih trgovskih poteh. Izraz "piknik" pa je obstajal šele v 17. stoletju. Beseda naj bi izšla iz ust francoskega plemstva: "piquer", ki pomeni "pobrati nekaj". Na srečo ne potrebujemo več dvorne dekadence, da bi lahko polno uživali v prostem času in koncu dneva. Še pomembneje: izberite priložnost! Rojstni dan, obletnica, diploma, zmenek - in to z opazovanjem zvezdnih utrinkov? Julij in avgust sta najboljša meseca za to! Ker morate biti prilagodljivi glede na vreme, se splača kupiti pametno zalogo, ki jo lahko pripravite kot piknik komplet in jo kadar koli hitro pospravite v nahrbtnik.

Resno? Da, saj tudi spontanost potrebuje načrtovanje.

Nakupovalni seznam za rustikalni piknik z opazovanjem zvezdnih utrinkov v dvoje

  • 1 steklenica penine, prosecca ali frizzante
  • 1 kozarec bruschette ali tapenade
  • 1 salama ali 1 par hišnih klobas
  • 1 kozarec vloženega sira ali sirnih kroglic
  • 1 tablica čokolade ali piškoti
  • Neobvezno: hrustljavi kruh, krekerji, kruhov čips

Sveže pekovske izdelke, na primer veliko bageto, lahko kupite na bencinski črpalki ali trgovini. Lahko pa izberete kruhek, krekerje in kruhov čips, ki jih že imate v kuhinjski omari. Kaj še lahko spakirate: pribor, oster nož, 2 kozarca ali vrča, 2 deski za rezanje, krpo, vlažne robčke za umivanje rok in vrečko za smeti, ki jih morate vzeti s seboj. Najbolje je, da ne uporabljate papirnatih prtičkov, razen če radi lovite leteče prtičke.

In še najbolj pomembno: KDAJ bodo Perzeidi deževali?
Leta 2022 bodo zvezdni utrinki osvetlili nočno nebo med 17. julijem in 24. avgustom. Astronomi pričakujejo prve vrhunce med 9. in 13. avgustom, največjo gostoto utrinkov pa bo mogoče videti v noči z 12. na 13. avgust – torej veliko datumov za nepozaben piknik z iskrivimi razgledi.

Za tiste, ki so tako spontani, da nimajo časa kupiti in pripraviti kompleta za piknik: po potrebi zadostuje steklenica najljubše pijače in slani prigrizki. Najpomembneje je, da imate ob sebi prave ljudi.