Najboljši nasveti za žar

Najboljši nasveti za žar

Boljši okus jedi, večji je užitek pečenja na žaru! Tukaj je nekaj nasvetov, kako narediti žar peko še posebej učinkovito. Več preberite v tem članku.

Izbira pravega žara

Izbira žara je med strokovnjaki na žaru skoraj "verska" tema, o kateri lahko nastanejo filozofske disertacije in praktične razprave.

Klasika je žar na oglju. Ta vrsta žara je kot nalašč za peko na žaru na vrtu, na terasi ali na poti, saj je na voljo v vseh oblikah in velikostih, ki si jih lahko zamislite.

Če uporabljate žar na oglje, je dobro, da za vžig uporabite dimnik (ali kamin). Gre za kovinski valj, v katerega je vstavljen vžigalnik ali druga svetlobna sredstva, na katerega se nato položi oglje. Prižgite in počakajte, da se žerjavica prekrije s tanko plastjo pepela. Nato lahko oglje natresete v žar in začnete peči na žaru. Zdaj je le treba paziti na pametno razdelitev žerjavice. Za živila, ki jih je treba v kratkem času speči, na primer zrezke, hamburgerje ali fileje, priporočamo uporabo neposredne toplote. Pri večjih kosih, na primer celem piščancu, je tehnika posrednega ognja bolje preprečiti, da se ne bi meso zažgalo na zunanji strani in ostalo surovo znotraj. Za pečenje hrane za hitro kuhanje in večjih kosov hkrati je najbolje, da žerjavico razporedite tako, da je večina žerjavice na eni strani žara, za neposredno toploto, na strani brez žerjavice pa je mogoče popolnoma peči na posreden način.

Plinski žar je fantastičen po svoji hitrosti, saj ga samo vklopite in takoj lahko začnete peči. Druga prednost je, da je lažje regulirati kot oglje in se ne kadi. Ta vrsta žara je še posebej primerna za peko na žaru doma ali če živite v etažni lastnini, da se izognete nadležnim emisijam dima.

Obstaja tudi električni žar, primeren za hitro pečenje na balkonu za nekaj ljudi. To vrsto rešetke je mogoče hitro in enostavno očistiti.

Zdravo pečenje na žaru

Žar se pogosto ne šteje za zdrav, ker lahko pri tej vrsti kuhanja proizvede rakotvorne snovi. To ni nujno tako, še posebej, če ste pozorni na nekatere previdnostne ukrepe:

 • za mariniranje vedno uporabljajte toplotno stabilno rastlinsko olje;
 • žar na oglje vedno postavite izven vetra in hrane med kuhanjem ne vlažite s tekočinami, kot je pivo. To bo preprečilo, da bi delci pepela leteli in se usedli na meso, kar je nezdravo in sploh ni dobrega okusa;
 • pri žaru na oglje je najbolje uporabiti pladnje ali aluminijasto folijo. To preprečuje, da bi marinada ali mesni sokovi kapljali na oglje, kar bi povzročilo škodljiv dim.

Pravilno marinirajte

Da bo hrana na žaru res odličnega okusa, jo je treba marinirati vsaj dve uri pred pečenjem na žaru. Najbolje je, da jo hranite v hladilniku v dobro zaprti posodi.

Ko govorimo o marinadi, ima vsak svoj skrivni recept, a recimo, da osnovni recept za marinado običajno vsebuje oljčno olje, kis, zelišča in začimbe.

Malo organizacije

Preden začnete peči na žaru, dvakrat preverite, ali imate na dosegu roke vse, kar potrebujete. Na primer, klešče za peko na žaru, aluminijasti pladnji, lopatice, ura, rokavica... bolje je imeti vse na dosegu roke, kot pa hiteti po orodje s hrano na ogenj in tvegati, da bi zagorelo.

Nekaj nasvetov za pravilno pečenje različnih živil

 • Zrezki
  Zrezki potrebujejo neposredno toploto, da jih hitro popeče. Če je zrezek debelejši od 1 palca, je najbolje, da ga po peki položite na bok na posrednem ognju in pustite, da se tam kuha.
 • Ribe
  Ribji fileti se radi prilepijo na žar! Ker ima riba zelo občutljivo meso, se pogosto zgodi, da razpade. Da se to ne bi zgodilo, je bolje, da jo pečete na močnem ognju in usmerite tako, da jo obrnete samo enkrat (pustite, da se prva stran peče dlje). Nato nežno dvignite file z lopatico za žar. Druga možnost je, da se za cele ribe uporabijo posebne mreže (zaprte zgoraj in spodaj).
 • Nabodala
  Nabodala so klasika žara, vendar se pogosto zgodi, da se palica, v kateri je meso ali riba, zažge, normalno, saj je narejena iz lesa. Da bi se temu izognili, lahko palice pred pečenjem na žaru namakate v vodi približno 30 minut.
  Nasvet strokovnjaka: za večjo stabilnost nabodala je bolje vstaviti dve nabodali navzkrižno.
 • Zelenjava
  Če smo iskreni, tukaj ne morete zgrešiti. Izbira je neskončna: gobe, koruza, paprika, bučke... samo izberite svojo najljubšo zelenjavo in vsaki jedi dodajte barvo in raznolikost.