Granatno jabolko - bomba antioksidantov

Sladko - kisel okus granatnega jabolka je cenjen že tisočletja. Zadnji izsledki raziskav pa kažejo, da je sadež še bolj zdrav, kot so sprva mislili.

Granatno jabolko spremlja človeštvo že dolgo časa. O tem kako pomembno je zaznamoval človeštvo, priča njegovo omenjanje v Svetem pismu, Koranu in antični mitologiji.

V grški mitologiji granatno jabolko igra pomembno vlogo pri menjavanju letnih časov. Had, bog podzemlja, je nekega ugrabili Persephone. Zevs je bil Persephonini materi Demetri pripravljen pomagati, vendar le v primeru, da Persephona v podzemlju ni ničesar jedla. Had pa se je v tem času že poročil s Perzefono in ji dal jesti granatno jabolko, zato je ostala v podzemlju. Užaloščena Demetra je začela zanemarjati svoje božanske dolžnosti in ni več skrbela za zemljo ter rast hrane, zato je nastopila huda lakota. Zevs je uvidel, da bodo ljudje propadli in s Hadom sklenil kompromis. Persephone bo spomladi in poleti pri materi, jeseni in pozimi pa se vrne v podzemlje k Hadu. In to je razlog za menjavanje letnih časov.

Da se granatno jabolko večkrat pojavi v grški mitologiji ni presenetljivo, rastlina pa verjetno prihaja iz zahodne in osrednje Azije. To je praktično na pragu Grkov. Danes rastline rastejo po vsem svetu v tropskih in subtropskih podnebjih. Med špansko kolonizacijo je sadež prispel v Južno Ameriko, rastline pa zelo dobro uspevajo tudi v Sredozemlju.

Videz

Granatna jabolka rastejo na majhnih drevesih ali grmih, visokih do pet metrov in imajo rdečkasto-rjavo do sivo lubje.

Plodovi sami so v velikosti jabolk, v oranžno-rdečih do rdeče-rjavih barvah.Njeno meso ni niti mesnato niti olesenelo. Notranjost je prepredena s tako imenovanimi stenami. V teh predelih je običajno skritih okoli 400 semen. Ta so obdana z nekakšno prozorno membrano, ki je napolnjena s sokom.

Iz tega soka se lahko pridela vino ali se uporabi za izboljšanje jedi. Idealen je za divjačino, perjad in sadne solate.

Sestavine

Na sestavine granatnega jabolka smo lahko ponosni. Poleg številnih mineralov in elementov v sledovih, sok vsebuje veliko antioksidantov, kot so flavonoidi in polifenoli. Sadež je z njimi še bogatejši kot rdeče vino in borovnice.

Veliko študij kaže, da lahko granatno jabolko pomaga pri boleznih srca in ožilja, artritisu, vnetjih in celo raku. Čeprav raziskave še vedno potekajo, je dejstvo, da so granatna jabolka zdrava.

Priprava

Potrebna je previdnost. Granatno jabolko lahko pusti trajne madeže, ki jih je težko oziroma nemogoče odstraniti. Torej, pozor!

Obstaja več načinov, kako priti do semen. Lahko pazljivo prepolovite granatno jabolko, nato pa nežno udarjate in pritiskate po lupini, dokler semena ne padejo ven. Lažje bo, če boste prej jabolko povaljali po ravni površini, da bodo jedrca lažje izpadla.

Semena lahko poskusite odstraniti neposredno s pomočjo žlice. V ta namen si pomagajte s posodo z vodo, saj bodo semena potonila na dno, medtem ko bo lupina ostala na površini.

Najhitrejši način je, če sadje samo iztisnete. Eno granatno jabolko bo zadostovalo za približno polovico kozarca soka.